El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha decidit suspendre de forma cautelar el decret que traslladava les eleccions autonòmiques al 30 de maig. La Secció Cinquena de la Sala Contenciosa Administrativa del TSJC ha estimat les mesures cautelaríssimes que havien sol·licitat dos dels recursos presentats i, per tant, manté en vigor el decret de convocatòria de les eleccions per al 14 de febrer.

El TSJC ha rebut en les darreres hores diversos recursos en contra de posposar les eleccions. Mentre els estudia a fons per adoptar una decisió definitiva i ferma, s’ha decantat per suspendre cautelarment el text que deixa sense efecte el 14-F. El tribunal considera que, en el cas que acabés estimant aquests recursos, “la paralització del procés […] impedeix la possibilitat de celebrar les eleccions o, com a mínim, de celebrar-les amb totes les garanties”, ja que s’escurçarien tots els terminis previstos.

Un cop suspès el decret de forma cautelar, el TSJC ha traslladat a la Generalitat i la fiscalia la possibilitat de presentar al·legacions abans de dijous a les 10 h. Quan s’acabi aquest termini, la sala començarà la deliberació de les mesures cautelars per pronunciar-se en qüestió d’hores.

La modificació del calendari electoral, en estudi

Davant la comunicació del TSJC, la Junta Electoral Central (JEC) ha traslladat a les juntes electorals de zona la decisió per seguir amb el procediment des del moment en què va quedar interromput pel decret del govern de la Generalitat. Això vol dir que es reactiven el procediment i el dispositiu electorals per si finalment hi ha comicis el 14 de febrer.

Per exemple, segons el calendari inicial, aquest dilluns s’havia de fer la proclamació de candidatures i aquest dimecres acabava el termini perquè els ajuntaments sortegessin els membres de les meses. betevé ha pogut saber que la Junta Electoral està estudiant modificar els terminis electorals per donar més marge als consistoris.

Barcelona preveu fer el sorteig dels membres de les meses aquest dissabte i notificar-ne els resultats a partir del pròxim dilluns. Des del consistori entenen que els dies de suspensió de les eleccions “no compten” per al calendari.

Crítiques del govern català

El govern de la Generalitat acusa el TSJC de crear inseguretat jurídica, i recorda que l’ajornament va ser acordat per tots els grups del Parlament.

Creiem que les eleccions cal fer-les al maig. Tots els partits polítics vam consensuar que calia ajornar-les per criteris de salut. És una decisió que està argumentada i sustentada jurídicament
Meritxell Budó, portaveu del govern català

El conseller d’Acció Exterior i Participació, Bernat Solé, demana al TSJC celeritat per posar fi a la incertesa que, diu, suposa la suspensió cautelar. “El que necessita la ciutadania en aquests moments són certeses”, ha dit.

Més demandes pendents de resoldre

L’endarreriment de la cita electoral es va anunciar divendres, i en pocs dies el degoteig de recursos en contra a l’alt tribunal ha anat en augment. Dues de les impugnacions presentades inclouen la petició de mesures cautelaríssimes, fet que ha obligat el TSJC a prendre una decisió provisional en un termini màxim de 48 hores. Una de les peticions de mesures cautelaríssimes la va presentar dilluns un ciutadà particular, mentre que l’altra s’ha presentat aquest dimarts.

Aquestes dues peticions ja estan resoltes i la resta de demandes, que només eren mesures cautelars, s’aniran resolent en els propers dies. Entre les entitats i partits que han presentat recurs hi ha la Lliga Democràtica, Federalistes d’Esquerres (vinculat al PSC), Izquierda en Positivo i Impulso Ciudadano.