Urna amb vots

(Redacció/ACN) Els partits polítics i el govern català han arribat a un consens “majoritari” per ajornar les eleccions a Catalunya 2021 fins al proper 30 de maig. Així ho han explicat diverses fonts parlamentàries una vegada ha acabat la taula de partits que s’ha celebrat a la cambra catalana.

En aquesta pàgina podeu seguir en directe la compareixença a les 19 h del vicepresident del govern en funcions de president, Pere Aragonès, i de la portaveu del govern, Meritxell Budó, després de la signatura de la convocatòria dels nous comicis.

El PSC és l’únic partit que s’ha oposat a l’ajornament al 30 de maig. En roda de premsa, el líder dels socialistes catalans, Miquel Iceta, ha assegurat que la decisió “no s’ha pres per criteris epidemiològics”. Iceta ha assegurat que estan disposats a recórrer contra el decret de les noves eleccions “si ha un canvi de les regles del joc”. És a dir, si es permeten modificacions en les candidatures i coalicions presentades.

La resta de partits han avalat l’aplaçament dels comicis al 30-M. Carlos Carrizosa (Cs) ha assegurat que “s’ha imposat el sentit comú” malgrat, ha dit, no li agrada “mantenir aquest govern en funcions tres mesos més”. Daniel Serrano (PPC) ha exigit que es prenguin les mesures necessàries per garantir que es podrà votar en la nova data.

Jéssica Albiach (CCP) ha celebrat l’acord majoritari gràcies al qual, ha dit, “ens hem estalviat una batalla partidista”. Per la seva banda, Carles Riera (CUP) ha demanat “criteris objectivables” per determinar quan es poden celebrar unes eleccions. Marc Castells (PDeCAT) ha avalat l’aplaçament però considera que la data proposada és massa llunyana.

Dels partits que conformen el govern, Elsa Artadi (JxCat) ha donat suport a la nova data i ha demanat garanties per evitar un nou endarreriment. Sergi Sabrià (ERC) ha criticat la posició del PSC, al qual ha acusat “d’electoralisme i cinisme” i ha assegurat que “el Govern fonamentarà bé la decisió” en la compareixença d’aquesta tarda després de la reunió del Consell Executiu.

Salut ja havia anunciat a principis de setmana que el pic de pressió a les UCI serà al voltant del 14 de febrer, quan estaven previstes les eleccions catalanes i les últimes xifres de contagis apunten a l’inici de la tercera onada covid a Catalunya, després de Nadal i l’arribada de la nova variant britànica.

Malgrat que finalment s’ha optat per l’ajornament de les eleccions al Parlament fins a la primavera, s’havien establert diverses mesures per evitar els contagis de covid als col·legis electorals, com ara, més pavellons i espais per votar, diverses cues, poder dur la papereta des de casa i evitar que els membres de la mesa haguessin de tocar el DNI. També s’ha fomentat el vot per correu per aquests comicis per poder votar sense sortir de casa.