A les 20 h, quan tanquen els col·legis i encara no es coneixen les primeres dades d’escrutini, és quan es publiquen els sondejos electorals. Es tracta d’unes dades per a alguns molt esperades que fan una aproximació dels resultats finals. Però què són els sondejos i com es fan?

Un sondeig és una enquesta feta a peu d’urna que permet conèixer, de primera mà, el vot dels ciutadans per tal de fer-ne les estimacions. Diverses empreses es dediquen a elaborar aquests estudis que, habitualment, es fan mitjançant la col·laboració d’un grup d’enquestadors distribuïts per diverses escoles de la ciutat. A betevé hem acompanyat un equip d’entrevistadors per tal de saber, exactament, com es fan aquestes entrevistes.

A les 9 del matí, un cop situats als col·legis electorals, els entrevistadors seleccionen els votants seguint unes quotes de sexe i edat prèviament acordades. L’empresa encarregada de l’anàlisi estudia quines són les escoles més representatives i decideix el nombre d’enquestes que s’han de fer a cada centre per tal que l’anàlisi sigui prou representativa.

Les preguntes, segons asseguren, són breus i concises. Demanem el “sexe, edat i partit votat tant a les municipals com a les europees”, explica l’Àngel Rios, enquestador de l’empresa Gesop. En l’enquesta d’enguany també es pregunta pel darrer partit votat a les darreres eleccions municipals per poder fer-ne una comparació.

Per tal que el sondeig es publiqui puntualment a les 20 h, les dades recollides s’enregistren mitjançant una aplicació que les remet a temps real a la central de l’empresa encarregada de l’estudi, on s’actualitzen constantment.

Alguns dels ciutadans enquestats assegura que els agrada seguir els resultats dels sondejos, “fan que l’espera no es faci tan llarga”, diu una participant. D’altres en canvi, consideren que “les enquestes no serveixen per a res, perquè hi ha gent que menteix”, indica un altre usuari.

S’estima que per al sondeig de betevé es faran, aproximadament, entre 1.200 i 1.500 enquestes anònimes, entre les nou del matí i les sis de la tarda. Al vespre en podrem conèixer els resultats.