Queden dos dies perquè el Senat doni llum verda a l’aplicació del 155, que preveu, entre altres mesures, destituir Carles Puigdemont i tots els consellers i convocar eleccions en “un termini màxim de sis mesos”.

En la darrera sessió de control al Congrés abans que s’activi l’article de la Constitució, el portaveu d’Esquerra, Joan Tardà, ha retret a Rajoy que “li vam demanar diàleg, i la resposta ha estat el 155, per convertir-se “de facto” en president de Catalunya, castrar el Parlament, dinamitar els seus adversaris i convocar eleccions quan li interessi”.

El president del Govern li ha respost que “és veritat”. L’aplicació del 155 “és l’única resposta possible” per restaurar la legalitat a Catalunya, assegura Rajoy. Ha afegit que és “una decisió excepcional que volem que duri poc. Per això el final és una convocatòria d’eleccions, no quan jo vulgui, sinó quan es puguin celebrar amb normalitat”.

Tardà ha fet una última crida a la negociació, el diàleg i la mediació. Ha demanat a Rajoy que freni la repressió i l’ha advertit que si no ho fa, “les mateixes persones que van sortir al carrer a defensar pacíficament les urnes, ho tornaran a fer per defensar el govern i les institucions”.

Per part de Ciutadans, Albert Rivera ha instat Rajoy a convocar eleccions com més aviat millor per poder “fer fora Puigdemont amb vots, que és la manera de fer-ho en democràcia”. I ha afegit que “no podem tenir una Generalitat que organitza tupinades com les de l’1 d’octubre i el 9 de novembre”.

Des de la bancada socialista, la portaveu, Margarita Robles, ha reiterat que “si el senyor Puigdemont accepta la legalitat i en aquest marc constitucional convoca eleccions autonòmiques, no es justifica políticament ni jurídicament l’aplicació del 155”.