En la clausura de la XXIII Nit de l’Empresari de Cecot, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha donat a entendre que compareixerà al Senat: “Anirem a parlar amb aquella realitat que no ens acaba d’entendre i intentarem arribar a acords”, ha afirmat. El president ha situat la mediació com una dinàmica pròpia de les societats madures i ha assenyalat que, en tot cas, ” si un no vol dialogar el que no pot és paralitzar els anhels de l’altre”.

Fent un símil entre el context polític i els moments de crisi empresarial, el cap de l’executiu ha apuntat que cal fer coses noves i adaptar-se,  prendre decisions que “alguns no van acabar d’entendre però que van ser la base per assegurar el futur”.

Puigdemont  ha fet una dura crítica a l’Europa “que no respon davant de vulneracions de drets fonamentals” o quan tolera que l’Estat espanyol incompleixi els mandats europeus d’acollir refugiats o construir el corredor mediterrani.

L’activació del 155, en marxa

De moment, aquest dilluns s’ha creat la comissió que haurà d’avaluar les mesures que planteja el govern central en aplicació de l’article 155 de la Constitució, entre les quals la destitució de Puigdemont i tots els consellers del govern. La integren 27 senadors de tots els grups polítics amb representació a la cambra, entre els quals n’hi ha quatre de catalans: Josep Lluís Cleries, del PDeCAT; Miquel Àngel Estradé, d’ERC; el líder del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, i Òscar Guardingo, d’Units Podem. La comissió podrà introduir modificacions en la proposta feta pel govern central, uns canvis que haurà d’aprovar per majoria absoluta el ple del Senat previst per a divendres, segons el calendari fixat.

Tot plegat, mentre el Govern espanyol segueix desgranant alguns dels plantejaments fets. La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, ha explicat aquest dilluns que la manera com està desenvolupat l’acord entre el PP, el PSOE i Ciutadans “permet una aplicació gradual” de les mesures previstes.