PEP CASTELLS, plataforma Salvem el Jardí "Per nosaltres ha sigut un ensurt adonar-nos que venien aquí les màquines i la intenció era posar fi absolutament a tot de fet, hi havia un pou aquí que s'han carregat, un pou d'aigua, com s'han carregat les palmeres, com s'han carregat moltes coses i una mica la idea és preservar el que ha quedat." MARTA MONTCADA, plataforma Salvem el Jardí "Si s'ha comprat vol dir que és de tots, és municipal, i a partir d'ara quines organitzacions, d'ells, de les nostres com a veïns, quina gestió es pot oferir en aquest espai, que és un espai que és un paradís." Al solar estava prevista la construcció de pisos i un aparcament. Però, Volumètric, la promotora encarregada, va renunciar al projecte a finals d'any. Finalment, l'Ajuntament l'ha adquirit per 1,2 milions d'euros. El proper pas, assegura la regidora de Gràcia, Maite Fandos, és consensuar amb els veïns els futurs usos que es podran donar a l'espai. MÒNICA RENEDO, plataforma Salvem el Jardí "El que volem és que l'Ajuntament es posicioni ja del tot, ara que ho ha comprat i ho deixi com un espai dels veïns, per als veïns i que hem treballat els veïns i que volem seguir treballant nosaltres. No demanem que facin aquí un casal, no, no només que ens proporcionin el que ens manca, perquè hi ha molta feina a fer." Segons el districte s'intentarà preservar al màxim possible l'espai enjardinat. Pels veïns mantenir el jardí és bàsic en una zona mancada de verd. A més, també volen que es tingui en compte el solar com un punt cultural del barri, ja que sempre han intentat acollir activitats d'aquest tipus.

Segons la plataforma Salvem el Jardí, el solar va ser cedit l’any 1900 per una família de terratinents a canvi que s’hi construís una escola per a nenes. El gener de 2012, però, el convent es va enderrocar i l’Arquebisbat va cedir el solar a una promotora perquè hi construís habitatges i un aparcament subterrani. Els veïns van reaccionar davant del que consideraven la pèrdua d’un equipament privat per al barri que, després, va suposar la degradació de les palmeres centenàries del jardí.

A finals de 2013, però, la promotora Volumètric, encarregada de les construccions, va renunciar als projectes i aquest dijous l’Ajuntament ha fet efectiva la compra del solar, propietat de les Missioneres del Santíssim Sagrament, l’Arquebisbat de Barcelona i la Parròquia de Sant Joan de Gràcia. El consistori afirma que es tracta d’un solar de propietat privada que no està qualificat com a equipament sinó que té la qualificació de zona 12, cas antic de la Vila de Gràcia. Per contra, Tuni Torregrossa, de la plataforma Salvem el Jardí, considera que el solar hauria d’estar qualificat com a equipament i ha criticat que l’Arquebisbat, amb la permissivitat de l’Ajuntament, ha aprofitat aquesta equivocació per especular. La promotora Volumètric ha declinat fer declaracions.

La regidora de Gràcia, Maite Fandos, ha explicat que la compra “és una gran notícia” per a una zona afectada “per la manca d’espais verds i zones d’estada i esbarjo”. El proper pas que farà el districte serà consensuar amb els veïns els futurs usos que es podran donar a l’espai, que ara utilitzen un grup de joves per cultivar-hi un hort. Segons el comunicat de l’Ajuntament, el projecte que s’hi dugui a terme intentarà respectar al màxim possible l’espai enjardinat del solar.