Són les últimes notícies que es tenen de la Biblioteca Provincial. Era l'any 2010. L'aleshores alcalde, Jordi Hereu, i la ministra González Sinde van presentar la maqueta i el projecte d'un gran equipament de ciutat que s'havia de posar en marxa el 2015. Quatre anys després d'aquell anunci, al solar on s'havia d'aixecar, entre l'Estació de França i la Ciutadella, no hi ha cap rastre de la biblioteca. Tots els grups municipals menys el PP han acordat avui exigir a l'Estat que convoqui amb urgència la comissió de seguiment de la biblioteca per reactivar-ne la construcció. El projecte executiu fa anys que està aprovat i ara es reclama que s'inclogui una partida als pressupostos. JAUME CIURANA, tinent d'alcalde de Cultura "El que no pot ser és que Barcelona perdi una inversió d'aquestes característiques. No cal que ho facin tot en un sol exercici pressupostari, no? Però el que cal és començar a treballar." ISABEL RIBAS, regidora d'ICV-EUiA "És l'obsessió anticatalanista del PP en aquests moments el major impediment." ÀNGELS ESTELLER, regidora del PP "El govern socialista, quan va governar a l'Estat, tampoc no ho va fer. El PP farem el que sigui per desbloquejar la biblioteca." JORDI PORTABELLA, president del Grup Municipal d'ERC+Dcat+Rcat "Estem parlant d'una quantitat econòmica significativa. I vostès no la posen en els pressupostos." L'espai al costat de l'Estació de França es va triar després que les ruïnes del Born fessin inviable construir la biblioteca allà, tal com s'havia pactat als anys 90. Si finalment tira endavant, el govern municipal té la intenció de construir i assumir el cost d'un aparcament subterrani al mateix solar. El temps dirà si els plànols de la biblioteca, un edifici de 18.000 metres quadrats i 38 milions de pressupost a càrrec de l'Estat, acaben en paper mullat, o no.

El requeriment s’ha fet a la Comissió de Cultura a instàncies d’Unitat per Barcelona (ERC+Dcat+Rcat). La proposició que ha presentat la coalició independentista ha rebut el suport del govern (CiU), el PSC i ICV-EUiA. El PP s’ha abstingut. El text votat exigeix al Ministeri de Cultura la convocatòria urgent de la comissió de seguiment de la Biblioteca Provincial, que fa dos anys que no es reuneix.

“No pot ser que Barcelona perdi una inversió d’aquestes característiques”, ha sentenciat el tinent d’alcalde de Cultura. El president del Grup Municipal d’Unitat per Barcelona, Jordi Portabella, ha retret al PP que no inclogui cap partida per a la Biblioteca Provincial en els pressupostos generals de l’Estat. “Som a 2014 i Barcelona és l’única província de l’estat sense biblioteca provincial”, ha dit. La regidora Isabel Ribas (ICV-EUiA) ha advertit que “l’obsessió anticatalanista del PP és el major impediment” per a la biblioteca. Des del PP, la regidora Àngels Esteller ha assegurat que quan els socialistes governaven a l’Estat “tampoc no ho van fer”, i s’ha compromès a fer “el que sigui” per desbloquejar el projecte.

L’últim acte públic de la Biblioteca Provincial de Barcelona es va fer el setembre de 2010. L’aleshores alcalde, Jordi Hereu, i la ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde, van presentar la maqueta i el projecte de l’equipament, que s’havia de fer en un solar entre l’Estació de França i el Parc de la Ciutadella. 18.000 metres quadrats en un edifici de tres mòduls amb un pressupost de 38 milions d’euros a càrrec de l’Estat. La Biblioteca Provincial es va projectar als anys 90 i l’espai escollit en un inici va ser l’antic Mercat del Born. Les restes arqueològiques al subsòl van fer inviable aquest equipament i no va ser fins a 2006 que es va acordar traslladar el projecte al passeig de Circumval·lació.