La Comissió Independent per a la Mediació, el Diàleg i la Conciliació, liderada per M. Eugènia Gay, degana de l’ICAB, i formada també per representants sindicals, i altres institucions, ha lliurat al president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, l’acord marc de constitució signat aquesta setmana. La finalitat de la comissió és intentar fomentar el diàleg i l’entesa entre els governs català i espanyol per poder assolir una sortida consensuada al conflicte català, a través de la mediació.

En la reunió, s’ha volgut destacar la importància d’aturar “urgentment totes aquelles decisions polítiques que augmentin la tensió política existent entre el govern estatal i el català”. A la sortida de la trobada, ambdues parts no han volgut fer declaracions als mitjans de comunicació -tot i que estaven previstes i anunciades- per “preservar la confidencialitat i la discreció de la reunió” però han confirmat que han acordat tornar a reunir-se pròximament.

La comissió es va constituir el dia 4 d’octubre amb l’objectiu de calmar les confrontacions i les diferents posicions polítiques enfrontades dels últims dies. La comissió és independent i està formada per representants de diferents àmbits com el secretari general de Comissions Obreres de Catalunya, Javier Pacheco, o el vicepresident de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Francesc Pont.