Les forces independentistes al Parlament han fet valer la seva majoria a la Junta de Portaveus de la cambra catalana i han admès a tràmit la celebració d’un ple dimarts perquè el president, Puigdemont, comparegui per analitzar la situació política catalana. La sessió es farà en una hora atípica, a les sis de la tarda. Primer hi intervindrà el president català sense límit de temps i, posteriorment, els grups parlamentaris disposaran de 10 minuts cadascun a més de les rèpliques posteriors.

Tot i que l’ordre del dia únicament inclou l’anàlisi polític, bona part de l’oposició no se’n refia i sospita que durant la sessió s’alterarà l’ordre del dia per fer la declaració unilateral d’independència o una votació sobre la DUI. Per tal d’evitar-ho, el portaveu de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa, ha demanat a Mariano Rajoy que intervingui de manera immediata i apliqui l’article 155 de la Constitució. Segons aquest procediment, un cop aplicat i substituït Puigdemont, segurament pel delegat del Govern, Enric Millo, l’Estat podria convocar eleccions autonòmiques.

Per la seva banda el PSC ha alertat que al Parlament s’ha trencat la confiança entre les formacions després dels plens del 6 i 7 de setembre i tampoc descarten que s’alteri l’ordre del dia. La portaveu del grup parlamentari socialista, Eva Granados, ha afirmat que el president té una “oportunitat única” per reprendre el diàleg.

A mig camí, el portaveu de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, ha celebrat la decisió de Puigdemont de comparèixer. També l’ha animat a seguir amb el to conciliador de la darrera declaració institucional que el president va fer després del discurs del rei. Coscubiela, però, ha avisat que si es modifica l’ordre del dia la seva formació s’hi oposarà. 

Dels partits sobiranistes, només ha parlat la CUP. El diputat Carles Vives ha admès que estan treballant amb Junts pel Sí en el text de la declaració d’independència, i també ha dit que no preveu cap escenari que no sigui declarar la independència dimarts mateix. A partir de llavors, asseguren, s’aplicarà la llei de transitorietat jurídica i serà el moment d’obrir la mediació. 

No ha comparegut en canvi el Partit Popular, que ha decidit no participar en la Junta de Portaveus.