El primer en arribar ha estat el major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, que ha entrat a l’Audiència Nacional a dos quarts de nou uniformat i acompanyat dels comissaris generals Joan Carles Molinero i Ferran López. Ha declarat davant la magistrada que l’investiga per un presumpte delicte de sedició durant una hora pel dispositiu policial en la concentració davant el departament d’Economia el passat 20 de setembre.

Segons fonts policials Trapero ha explicat l’actuació de la policia catalana, una actuació “molt diferent de la que explica la Guàrdia Civil” i en què els Mossos, segons les mateixes fonts, van estar en comunicació amb la Guàrdia Civil per si necessitaven ajuda. En un comunicat fet públic posteriorment, els Mossos es mostren convençuts que l’actuació policial va ser “la correcta i necessària” i neguen que cometessin cap delicte de sedició o que hi col·laboressin. Remarquen, a més, que la Guàrdia Civil no els va avisar de la macrooperació i que se’n van assabentar pels mitjans de comunicació. “Això va obligar -diuen- a anar-lo adaptant en funció de les circumstàncies”.

Segons fonts judicials, la fiscalia considera que Trapero ha estat poc convincent amb la seva declaració. Per obtenir més informació concreta de l’operatiu, li ha requerit que aporti documentació que acrediti totes les comunicacions que van tenir amb la Guàrdia Civil.

Els següents en comparèixer han estat el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, que s’ha acollit al dret a no declarar, i el president de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez, que només ha respost les preguntes de la seva defensa. A la sortida, Sànchez ha dit que la manifestació del 20-S davant el departament d’Economia va ser pacífica i en cap cas violenta. “Ningú pretenia alterar el que la fiscalia diu que preteníem alterar”, ha dit Sànchez. Els presidents de les dues entitats sobiranistes han dit que no reconeixen cap delicte i han presentat a la magistrada Carmen Lamela una qüestió de competència perquè consideren que l’Audiència Nacional no és competent per enjudiciar el delicte de sedició.

També estava prevista la declaració a través de videoconferència de la intendent dels Mossos del districte de l’Eixample, Teresa Laplana, però per raons mèdiques -“degudament acreditades”, segons fonts de la policia catalana- no ho ha pogut fer.

Nou informe de la Guàrdia Civil

A primera hora d’aquest divendres. la Guàrdia Civil ha entregat un nou informe a la fiscalia sobre les actuacions policials el 20 de setembre a Barcelona. Un document que, segons fonts jurídiques, és molt llarg i inclou documentació dels fets del 20-S però també de dies posteriors fins l’1 d’octubre. La fiscalia manté que aquest atestat, que ja és el segon que presenta la Guàrdia Civil, podria implicar més persones en la investigació i per això ha demanat la suspensió de les declaracions, tot i que la magistrada no ho ha acceptat. Igualment però, en acabar, el fiscal han demanat a Lamela que torni a citar Trapero, Laplana, Sànchez i Cuixart al més aviat possible perquè aquest nou informe “pot resultar transcendent per determinar en tota la seva dimensió l’abast de la imputació dels quatre investigats”. Per això, els investigats no descarten tornar a ser a Madrid en les properes setmanes i aleshores la fiscalia ha alertat que si s’escau demanarà mesures cautelars.

Alguns diputats els donen suport

Durant totes les declaracions, els quatre investigats han rebut al suport de diversos diputats al Congrés del PdeCAT, Esquerra, PNV i En Comú Podem. La sorpresa però ha estat que la Policia Nacional no els ha deixat accedir fins a les portes de l’Audiència per motius de seguretat i s’han quedat als jardins de la Plaza Villa de París, des d’on han protestat pels fets succeïts.