La proposta aprovada també demana la dimissió dels responsables de l’operatiu policial i del president espanyol Mariano Rajoy, entre altres càrrecs. A més, mostra la solidaritat amb els ferits per les càrregues policials i agraeix la feina a l’organització i als ciutadans que van participar en el referèndum. BComú s’ha abstingut, Cs, PSC i PP hi han votat en contra, mentre que el regidor no adscrit, Gerard Ardanuy, hi ha donat suport.

En el debat, el PDeCAT, ERC i la CUP han reclamat a l’alcaldessa que trenqui el pacte de govern amb el PSC. “Vostès tenen un problema que es diu PSC”, ha etzibat Alfred Bosch (ERC) als dos socis de govern (BComú i PSC). “Governem i governarem, no cal que pensem tots el mateix”, ha replicat Jaume Collboni (PSC) a Bosch. Des de la CUP, Maria Rovira ha lamentat que BComú govern amb “els que es troben al bàndol dels qui recolzen l’estat d’excepció”.

El portaveu del grup Demòcrata, Jaume Ciurana, ha insistit a Colau amb la ruptura del pacte govern amb els socialistes. “Farà un esforç per dir-nos que Jaume Collboni no és Pedro Sánchez, però s’hi assembla molt”, ha afirmat Ciurana. L’alcaldessa li ha respost que “és moment per bastir ponts i no per trencar-los”, en una clara defensa del pacte amb el PSC com a exemple de la necessitat de diàleg que demana el moment polític actual.

Condemna de tots, amb matisos, a la violència

La condemna de l’actuació de la policia espanyola ha estat contundent per part de BComú, el grup Demòcrata, ERC, PSC i la CUP. La líder de Cs, Carina Mejías, ha rebutjat criminalitzar els cossos policials, però ha admès que “complien ordres equivocades”. Des del PP, Alberto Fernández Díaz ha dit que “la violència és rebutjable i sempre l’he rebutjat”, i ha criticat que els independentistes els vulguin atemorir amb l’estelada “com feien altres amb l’estrella de David”.

El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha instat els independentistes a evitar l’acceleració, “que no vol dir renunciar als anhels de llibertat”. En aquest mateix debat, el regidor no adscrit, Gerard Ardanuy, ha demanat a l’alcaldessa que es declari persona non grata el rei Felip VI i el president Mariano Rajoy “fins que no demanin perdó”.