El Monument als caiguts del Castell de Montjuïc, la darrera escultura franquista de la ciutat, ja és història. Aquest dimecres al migdia operaris de l’Ajuntament han retirat l’escultura de l’àngel caigut, l‘única part del monument que es conservarà. També han desmuntat altres elements com els arcs o l’obelisc.

Els treballs s’han fet al migdia al fossat de Santa Elena. L’escultura es traslladarà al dipòsit del MUHBA. Ara bé, la resta del monument es destruirà perquè, segons l’Ajuntament, no té valor artístic. El govern municipal ja va avançar el mes de març que retiraria l’escultura i va informar de la decisió la Comissió d’Art Públic de la Generalitat.

Jordi Rabassa, regidor en funcions de Memòria Democràtica, ha explicat que la retirada del monument era “imprescindible” i que s’ha fet amb “rigor”.

Un bagul de bronze a sota de l’escultura

Just a sota del grup escultòric hi ha una arqueta que també s’ha retirat i es traslladarà al MUBHA per ser analitzada. Segons les cròniques de l’època, es tracta d’un bagul de bronze que contindria “terra impregnada de la sang” dels que van morir defensant el franquisme. En aquests relats s’explica que a l’arqueta es va dipositar una acta de l’Associación de Familiares de Caídos por Dios y por España, diaris del dia i una relació de les persones executades al fossat i al Camp de la Bota durant la Guerra Civil Espanyola.

L’arqueta de bronze trobada sota l’escultura de l’àngel caigut

Un monument franquista des del 1940

El Monument als caiguts va ser creat el 1940 i és obra dels arquitectes Manuel Baldrich, Joaquim de Ros i de Ramis, Josep Soteras i Manuel de Solà i Morales. Consta de tres arcs, un altar i un sepulcre coronat per un obelisc amb una creu, i d’una làpida de marbre amb una escultura d’una figura de bronze ajaguda amb una corona de llorer als peus, obra dels germans Oslé.

Inicialment, a l’arc del monument hi havia la inscripció “Caiguts per Déu i per Espanya, presents!”. L’any 1986, però, el Patronat del Castell de Montjuïc la va canviar per una de més genèrica per englobar tots els caiguts durant la Guerra Civil en què hi ha escrit: “Honor a totes els que van donar la seva vida per Espanya”. D’altra banda, fa gairebé vuit anys l’Ajuntament va prohibir la missa que celebrava cada mes de juliol en aquest punt.

Monument Caiguts Castell Montjuïc