L’objectiu principal és recuperar el caràcter ciutadà del passeig, per on diàriament cirulen 287.500 vianants. La proposta de l’Ajuntament s’haurà de debatre la setmana vinent a la Comissió d’Urbanisme i, posteriorment, al plenari, però els veïns esperen des de ja fa temps la reordenació de la Rambla. Des de l’entitat Amics de la Rambla, Xavi Masip ha insistit que volen que sigui una realitat com més aviat millor. Masip ha explicat que el pla definitiu estava previst d’aprovar ara fa un any, però amb el canvi de govern el procés es va paralitzar.

27 parades més petites al llarg de la Rambla

La reordenació del passeig preveu mantenir els 16 quioscos de flors que hi ha a la Rambla, i els 11 punts de venda de premsa. Això sí, tots hauran de reduir les dimensions de les parades, amb un màxim de 4,4 metres de llarg, 2,6 d’ample i 2,7 d’alçària. A més, s’hauran de situar entre escocells i jardineres.

Pel que fa als floristes, només podran estar al tram de Sant Josep, més conegut com a rambla de les Flors. Mentrestant, els quioscos de premsa es repartiran de manera proporcional al llarg de les rambles de Canaletes, dels Estudis, dels Caputxins i de Santa Mònica. Per tal de garantir la mobilitat dels vianants, s’hauran de situar a 15 metres de les estacions de metro, respectant la zona d’estàtues humanes i de pintors.

D’altra banda, els quioscos de records i productes d’elaboració artesana no s’inclouen al pla especial i, per tant, s’eliminaran de la Rambla.

Pla especial per a les terrasses

Tot i que s’està treballant per una ordenació singular de les terrasses, aquestes hauran de complir la mateixa normativa de distància que els quioscos. En aquesta via només se’n podran instal·lar al passeig central i estaran distribuïdes entre la rambla dels Caputxins, la de Santa Mònica i la plaça Reial.

Pel que fa a la mobilitat, es prioritzarà el pas de vianants, de transport públic i de bicicletes i, per això, s’eliminaran les reserves exclusives d’estacionament fixes a tota la via. Entre d’altres mesures, s’unificarà la imatge dels fanals i dels armaris públics i privats. Aquest i altres aspectes de la urbanització es decidiran en un concurs internacional d’idees que es preveu licitar a l’octubre.