L'últim any ha estat agitat per a Jaume Collboni i Ada Colau. Abans de les eleccions municipals, les distàncies entre tots dos eren evidents. Colau va arribar a qualificar el PSC de màfia. Collboni recelava de la nova esquerra i negava qualsevol pacte. JAUME COLLBONI, president del Grup Municipal del PSC.: "Si no guanyo no m'entra al cap entrar a cap coalició." Després de les eleccions, però, la cosa canvia i Collboni es mostra obert a parlar. "Es important fer compatible canvi i polítiques d'estabilitats. I nosaltres volem contribuor" Amb només 11 regidors de 41, Colau s'afanya a treballar amb Esquerra i el PSC per poder ser investida. Colboni està predisposat i demana a Colau que mogui fitxa. "Per nosaltres no quedara...treballarem per formar govern." I 3 setmanes després de les eleccions, Esquerra i el PSC acaben donant llum verda a la investidura, però neguen un acord de govern. "Pensem que es coheren amb aquest missatge i aqueta demanda de canvi." Colau "Ens comprometem a estar a l'alçada del vot de confiança." I arriben els primers fruits, el primer acord a tres bandes serveix per convocar un ple extraordinari sobre la pobresa.I segon acord important arriba a l'octubre. Colau i Collboni pacten dedicar una part del superàvit municipal a aturats de llarga durada i per a les obres de l'Hospital del Mar. Passen els mesos i malgrat enteses puntuals, sobretot en temes més socials, Colau continua governant en minoria. És al Col·legi de Periodistes on avui s'ha signat el pacte on Colau fa una crida a Esquerra i al PSC perquè entrin al goven. ADA COLAU, alcaldessa de Barcelona : "Vull un acord d'esquerres per a la ciutat." Les negociacions s'intensifiquen i les desavinences es fan evidents. JAUME COLLBONI "Estem més lluny del pacte avui que ahir." Els últims mesos han estat un estira-i-arronsa entre Barcelona en Comú i el PSC amb desacords evidents en temes com la moratòria hotelera, els jocs d'hivern o el futur de Can Vies. DANIEL MÒDOL, regidor del PSC: "Si mai entrem a govern, enderrocarem Can Vies." El repte, superar ara aquestes desavinences que poden dificultar aquesta nova etapa que inicien el PSC i Barcelona en Comú.

L’últim any ha estat agitat per a Jaume Collboni i Ada Colau, que han passat per alts i baixos importants. Abans de les eleccions municipals del maig de 2011, les distàncies entre tots dos eren evidents. Abans d’entrar a l’Ajuntament, al juliol de 2013, Colau va arribar a qualificar el PSC de màfia a través de Twitter. Durant la campanya electoral, Jaume Collboni també va marcar distàncies amb Barcelona en Comú, i en nombroses ocasions va assegurar que “si no guanyava no entraria en cap coalició de govern.”

Collboni, obert a pactar després de les eleccions

Després del 24 de maig, les coses canvien. Ada Colau guanya les eleccions però només obté 11 de 41 regidors. Comencen les converses per poder ser investida alcaldessa En una entrevista a BTV el 5 de juny, el líder del PSC s’ofereix a Colau per fer “un govern sòlid” però posa com a condicions no malmetre la solvència financera del consistori.

Finalment, el 13 de juny de 2015, tant ERC com el PSC donen llum verda a la investidura de Colau com a alcaldessa però neguen que això sigui “un acord de govern.” Colau agraeix el suport dels grups que interpreta com “un vot de confiança”.

Els primers temptejos per pactar l’entrada al govern

Amb Ada Colau investida alcaldessa, arriba el primer acord important. Al juliol de 2015 Collboni, Bosch i Colau pacten convocar un ple extraordinari sobre la pobresa per abordar les mesures per fer-hi front. A diferència d’ERC, Collboni sí que veu amb bons ulls un govern a tres. Passat l’estiu però el debat sobre si Barcelona s’ha d’adherir a l’AMI distancia ERC de BComú i els republicans acaben retirant la confiança al govern al ple del setembre.

Al 27 d’octubre, Colau i Collboni es posen d’acord per destinar una part del superàvit als aturats de llarga durada i per a les obres de l’Hospital del Mar.

La crida de Colau per fer un govern d’esquerres

Ada Colau governa en minoria els primers mesos de govern, amb dificultats evidents. A l’octubre ha de de retirar les ordenances de l’ordre del dia del ple per manca de suports.

En una intervenció al Col·legi de Periodistes al gener, Ada Colau explicita la seva voluntat de configurar un govern d’esquerres amb el PSC i ERC. Poc després, Collboni li recull la petició i es mostra obert a treballar en “un govern d’esquerres que posi Barcelona per damunt de tot.” Però el PAM genera desavinences entre les dues formacions, un Collboni irritat denuncia que “l’acord és més lluny.”

Els temes que separen BComú i el PSC

En aquest temps, diversos temes de ciutat han separat les dues formacions. Entre els esculls importants, les diferències sobre la moratòria hotelera. Collboni s’ha mostrat partidari de flexibilitzar la suspensió de llicències generals i, de fet, va acostar posicions amb Ciutadans sobre aquesta qüestió al setembre.

Can Vies també ha suposat un obstacle important per posar-se d’acord, sobretot per la voluntat d’enderrocar l’edifici explicitada pels socialistes. Sobre la taula, les divergències també sobre els Jocs d’Olímpics d’Hivern.