(ACN) El debat de les eleccions generals produït per TV3 i Catalunya Ràdio va allargar-se més de dues hores i es va organitzar en diferents blocs temàtics, però el que més va encendre als candidats va ser dedicat a la relació entre Catalunya i Espanya. Les formacions van fer un bon grapat de retrets a uns i altres pel seu paper en el procés i la situació al territori català.

Junts proposa un pacte per un nou referèndum

La cap de llista de Junts a les eleccions del 23-J, Míriam Nogueras, ha proposat a ERC no investir cap candidat a la presidència del Govern espanyol si no transfereix a Catalunya les competències per fer un referèndum acordat. Durant el debat d’aquest dimarts a la nit de la CCMA, el número u de la llista republicana, Gabriel Rufián, ha respost que ERC és la “campiona” del referèndum. I ha afegit que el preu per a una investidura ha d’incloure els serveis, la llengua, l’escola i les infraestructures, i “no frases buides que queden molt bé a les xarxes socials”. En síntesi, l’independentisme ha exhibit les seves diferències en l’estratègia a Madrid.

Batet proposa un nou finançament autonòmic

La primera proposta de la nit ha arribat de les files socialistes. El candidat postconvergent, Roger Montañola, ha demanat a Meritxell Batet si canviaran el sistema de finançament de Catalunya per fer-lo “just”. A la resposta, la cap de llista socialista s’ha “compromès” a abordar “amb urgència” la qüestió, i ha afegit que “es farà la propera legislatura sense dubte”. Però Batet ha afegit que és “important i imprescindible” la participació “activa” de totes les CCAA per un “acord” que englobi tots els territoris de l’estat.

Rufián recrimina a PP i Vox els atacs al català

Tot això durant el bloc inicial, en què els candidats s’han encreuat preguntes directes. Quan ha arribat el seu torn, Rufián ha entregat un exemplar de la revista ‘Camacuc’ als candidats de PP i Vox. Però el gest no ha agradat a Nacho Martín Blanco, que ha dit que Rufián no li pot donar “cap lliçó de respecte a la llengua”. El candidat d’ERC ha criticat que la dreta i l’extrema dreta hagin prohibit revistes en català al País Valencià.

El bloc sobre el conflicte polític entre Catalunya i l’Estat ha constatat les diferències estratègiques entre els partits independentistes a Madrid. De fet, Montañola ha preguntat directament a Batet i Martín Blanco si els seus líders acceptaran un referèndum pactat i, a la resposta negativa, ha dit als candidats independentistes què pensen fer aleshores. Botran ha respost que mai se’ls ha “regalat res”.

La candidata socialista ha subratllat que és “incontestable” que la situació a Catalunya és ara “infinitament millor”, frase que ha provocat la rèplica d’Albert Botran, de la CUP. El cap de llista anticapitalista ha preguntat a Batet que, si “tan pacificat” està el país, per què han infiltrat un policia “a la família, al llit i a la taula de dinar” d’un militant independentista. Batet ha insistit que la situació és ara “millor” que el 2017.

Nogueras ha recuperat més tard, al darrer bloc, la seva proposta a Rufián sobre investir només un candidat que transfereixi les competències de referèndums. El candidat d’ERC ha detallat més la seva resposta: “No farem una jugada mestra per investir el PP”.

La cap de llista de Sumar – En Comú Podem, Aina Vidal, ha reiterat que Catalunya “s’hi juga molt” el 23-J, i ha insistit que el país “no es pot permetre” que PP i Vox governin l’Estat. “Sens dubte tenim una cosa en comú, que és que aquesta gent és perjudicial pels catalans”, ha dit Vidal dirigint-se a la resta de formacions.

El candidat de Vox per Barcelona, Juan José Aizcorbe, ha opinat que els catalans van “agrair” l’aplicació del 155 perquè es va poder passar de “l’anormalitat a la normalitat”.

Què vols saber de les eleccions generals 2023?