El comissionat de Seguretat de l’Ajuntament ha explicat que l’actuació policial d’aquest dilluns al matí contra la venda a la manta al Port Vell ha estat “un bon operatiu que s’ha desenvolupat sense incidències”. A més, ha afegit que l’acció es prolongarà durant dies i és possible que pateixi modificacions segons la seva efectivitat. “En funció de l’evolució l’operatiu seguirà sent el mateix o anirà canviant “, ha assegurat Recasens.

El comissionat de Seguretat també ha afegit que l’acció no s’ha posat en marxa per la pressió dels comerciants i ha explicat que s’havia dissenyat des de feia setmanes. “Mentre uns feien declaracions, d’altres treballàvem. Aquesta operació estava planificada des de molt abans i seguirà planificant-se en el futur”, ha sentenciat Recasens.

Preguntat pels periodistes per la possible filtració al col·lectiu de manters, Recasens ha assegurat que l’acció “s’ha portat amb la màxima discreció” i ha assegurat que “la Guàrdia Urbana no ha filtrat res”. A més, ha afegit que l’objectiu era llençar un missatge clar: “No hi ha zones a Barcelona on es pugui fer venda ambulant descontrolada”.

Mesures per a l’abordatge social del “top manta”

L’operatiu policial al port contra la venda a la manta ha coincidit a primera hora d’aquest dilluns amb una reunió del govern amb els partits de l’oposició per definir les mesures socials amb què l’Ajuntament vol afrontar aquest fenomen. En la reunió s’ha acordat crear una taula de ciutat amb presència del sector del comerç, grups municipals, manters i entitats socials. A més, es faran campanyes per informar els turistes que comprar al “top manta” és motiu de sanció. El govern preveu tenir llestes totes les mesures d’abordatge social de la venda ambulant a finals de mes.

Fonts municipals han explicat que el primer document que el govern va fer arribar als grups s’ha completat amb aportacions de l’oposició. Entre d’altres, s’ha acceptat tenir un diàleg més fluid amb els comerciants i aconseguir una major interlocució dels grups amb els manters. Alguns partits també van reclamar que les iniciatives d’inserció laboral del col·lectiu no fossin només en activitats comercials sinó també en mediació comunitària, petició que s’afegirà al document. A més, es vol exigir a la Generalitat i a l’Estat perseguir la venda de falsificacions i l’entrada d’aquests productes al Port.