Un dia més, l'escena es torna a repetir. El passeig de Colom s'ha omplert aquest diumenge de mantes plenes de mercaderia i de compradors que busquen productes barats. Els venedors es mostren tranquils, i no semblen estar pendents d'una possible actuació policial. Al passeig de Colom els venedors treballen a prop de bancs com aquests, on descansen i desen la mercaderia. Només al passeig de Colom n'hem trobat més d'una cinquantena. El grup municipal del partit popular va advertir ahir que denunciarà Colau per prevaricació si no pren mesures per eradicar aquest fenomen. Però la reiteració d'aquesta imatge exaspera sobretot els comerciants, que es plantegen recórrer a la via judicial si les autoritats o l'Ajuntament no combaten el "top manta". Consideren, però, que tenen la obligació d'emprendre mesures sense que sigui necessari interposar una demanda. MIGUEL ÁNGEL FRAILE, secretari general Confederació Comerç Catalunya "Des de la fiscalia o qualsevol funcionari públic de l'administració local, autonòmica o estatal, ha d'actuar d'ofici, no fa falta una denúncia, quan saben que s'està cometent un delicte. La venda de productes falsificats és un delicte i, conseqüentment, no fa falta una denúncia expressa que si cal la farem." Des de la Fundació Barcelona Comerç també estudien emprendre accions legals, però esperen no haver d'arribar a aquest extrem. Els comerciants consideren que la prioritat ha de ser eradicar de forma definitiva la venda irregular, i fer-ho abans de la campanya de Nadal, per després abordar el fenomen des d'una vessant social. L'Ajuntament ha declinat avui pronunciar-se sobre la qüestió, tot i que ha avançat que demà al matí es reunirà amb els grups municipals i dimecres ho farà amb les associacions de comerciants.

Està previst que el govern es reuneixi amb els grups municipals aquest dilluns al matí i dimecres amb els comerciants. El to de les queixes pel que consideren una inacció total del govern davant la reiterada presència de manters a diversos punts de la ciutat no ha deixat de créixer els últims dies.

Aquest diumenge el president de la Fundació Barcelona Comerç, Vicenç Gasca, ha assegurat en declaracions a Barcelona FM que s’han de “prendre decisions ja” per tal que “aquest tema quedi totalment resolt” abans de la campanya de Nadal. Per la seva banda, Miquel Àngel Fraile, secretari general de la Confederació de Comerç de Catalunya, ha demanat que la Fiscalia o els funcionaris públics actuïn d’ofici, ja que “no fa falta una denúncia, quan saben que s’està cometent un delicte”. Però ha advertit que “si cal, la farem”. Gasca també ha assenyalat que aquest és “l’últim recurs”, però ha insistit en que  el fenomen implica “una venda il·lícita i il·legal”, ja que “moltes vegades són productes falsificats”.

Aquest va ser un dels arguments esgrimits pel president del Grup Municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, que aquest dissabte s’ha mostrat decidit a denunciar Ada Colau per prevaricació si no prenia mesures per aturar el fenomen. Menys contundent, però en la mateixa línia, s’havia pronunciat poc abans l’exalcalde Xavier Trias, que havia animat els comerciants a tenir en compte aquesta possibilitat. La passada setmana una vintena d’entitats ja van exigir “solucions immediates” en un comunicat en què denunciaven la competència deslleial i defensaven el tractament social del fenomen en un procés paral·lel.