El de demà al matí serà el primer ple de la legislatura, després de la sessió constitutiva. Un tret de sortida carregat de significat per la declaració d'inici del procés cap a la independència que aprovaran, amb tota probabilitat, Junts pel Sí i la CUP. El govern espanyol ja va anunciar que hi reaccionarà ràpidament, tot i que demà és dia festiu a Madrid. Això fa pensar que, després de demanar un informe urgent al Consell d'Estat i convocar un Consell de Ministres extraordinari, el govern podria presentar el recurs d'inconstitucionalitat entre dimarts i dimecres. Seguidament arribaria la suspensió per part del Tribunal Constitucional. La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha assegurat avui en una entrevista que no té por de la decisió del Constitucional després que el govern l'assenyalés com a principal responsable de la declaració de ruptura. Des de Barcelona, el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha afirmat avui que els independentistes erigiran demà un mur entre els catalans i la resta d'espanyols. JORGE FERNÁNDEZ DÍAZ "Mañana el mundo recuerda la caída de un muro, el muro de la vergüenza, el muro de Berlín. Y no sé si se va a celebrar un pleno, en esa sesión en la que se pretende aprobar esa resolución, que podría calificarse de pleno de la vergüenza." El ple del matí es podrà seguir també des de fora del Parlament, a través d'una pantalla gegant que instal·laran a l'exterior l'ANC, Òmnium i l'Associació de Municipis per la Independència. A la tarda, estan previstes també concentracions arreu de Catalunya de suport a la resolució independentista. Però el focus d'atenció continuarà centrat, a partir de les 5 de la tarda, en l'hemicicle. Amb un discurs sense límit de temps, Artur Mas obrirà el debat d'investidura, un primer intent per convertir-se en president que es preveu infructuós pel veto anunciat de la CUP. La votació es produirà l'endemà i després serà el moment de comprovar si hi ha altres noms sobre la taula de negociació. L'esquerra alternativa ha tornat a suggerir Raül Romeva o Neus Munté com a figures de consens i ha destacat de la vicepresidenta el perfil socialdemòcrata. Munté, però, s'ha exclòs de les travesses amb un tuit, en què reitera que no calen altres noms perquè el candidat continua sent Mas. Un escenari enrocat, amb el fantasma de noves eleccions al març, tot i que la CUP ha insistit avui que ells no se les plantegen.

La doble cita dóna el tret de sortida a una setmana que es preveu convulsa. Després de l’aprovació (amb els vots de Junts pel Sí i la CUP) de la declaració d’inici del procés cap a la independència, es preveu que el Govern espanyol engegui la maquinària per deixar sense validesa la resolució. Aquest dilluns és festiu a Madrid i això podria condicionar la celeritat de la resposta. En qualsevol cas, després de demanar el preceptiu informe al Consell d’Estat i de convocar un Consell de Ministres extraordinari, l’executiu estatal podria presentar el recurs al Tribunal Constitucional entre dimarts i dimecres. Seguidament podria arribar la suspensió per part del TC.

En paral·lel, s’obre el debat d’investidura amb la incògnita encara sobre qui serà el candidat de consens. La CUP continua reiterant que en la primera votació, que es farà dimarts, no donarà suport a Artur Mas. Per tant, no aconseguirà la majoria necessària. Aquest cap de setmana, l’esquerra alternativa ha anunciat que els pròxims dies proposarà noms alternatius de Junts pel Sí i fins i tot de Convergència Democràtica. Sonen, per exemple, Raül Romeva o la vicepresidenta Neus Munté, de la qual la CUP ha destacat el perfil socialdemòcrata. Munté, però, s’ha exclòs de les travesses amb un tuit en què insisteix que l’únic candidat és Mas.

Amb tot plegat, cada cop pren més força l’escenari de noves eleccions al març si no hi ha acord en les negociacions. Un escenari, però, que la CUP ja ha dit que no es planteja.