El PP reclama “una Rambla de primera i segura” i no creu que acabi sent ni una cosa ni l’altra amb el pla especial d’ordenació aprovat en comissió de govern o amb el pla d’usos que va tirar endavant en el darrer ple municipal, en tots dos casos amb el suport del grup municipal socialista. Pel portaveu popular Alberto Villagrasa, l’acord CiU-PSC “pretén expulsar part dels col·lectius tradicionals de la Rambla”, que segons ell “no hi sobren”, i reclama a l’Ajuntament que hi dialogui en comptes d'”actuar d’esquenes” a gent “que forma part” del passeig. Tots dos plans, afegeix Villagrasa, han tirat endavant “al final del mandat” i “per la porta del darrere” i creu que arriben tard: “la falta d’actuació de l’Ajuntament -apunta- ha possibilitat que la Rambla s’hagi convertit en un gran bulevard de la venda ambulant, amb manters, llauners i camells”. És per això que el PP presentarà una proposta alternativa al pla presentat ahir “per a una millor Rambla per a tothom, veïns, barcelonins i turistes”.

Els populars lamenten, a més, que no s’hagi previst recuperar l’edifici de l’antiga foneria de canons, al tram de Santa Mònica, actualment en desús i “pràcticament abandonat”. Fa uns anys, quan Joan Manel Tresserras era conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, va sonar amb força que podria instal·lar-s’hi l’Institut Europeu de la Mediterrània.

En canvi, el líder del PSC a Barcelona, Jaume Collboni, celebra el pla per transformar l’emblemàtica via. “Hem salvat la Rambla del desordre i la manca de criteri que tant CiU com PP han imposat a Ciutat Vella”, ha assegurat. Collboni també ha criticat l’alcalde, Xavier Trias, per no haver convocat encara els partits a una reunió d’urgència per prendre mesures contra el tancament de comerços històrics al centre de la ciutat. El PSC l’acusa d'”inacció” just quan finalitza el període de vigència de la LAU i s’obre la porta, coincidint amb l’inici d’any, a l’actualització dels lloguers.