RICARD GOMÀ, president del Grup Municipal d'ICV-EUiA "Rebutgem frontalment la idea de la possibilitat de recuperar un element d'exhibicionisme militar a Barcelona, una ciutat que ha de seguir sent una ciutat de pau i de drets humans." ALFRED BOSCH, alcaldable d'ERC "Té tot el sentit que aquests edificis, que són grans, i són bonics per dins, tinguin un ús ciutadà, que siguin cedits a la ciutat de Barcelona perquè se'n faci un ús millor."

El president del Grup Municipal d’ICV-EUiA, Ricard Gomà, ha rebutjat frontalment que Barcelona aculli un Museu Militar. Gomà considera que el projecte, anunciat durant la Pasqua Militar, no s’adiu amb el tarannà de la ciutat, que, diu, ha d’apostar per ser un “referent de la cultura de la pau, el diàleg i el ‘no a la guerra'”. El líder ecosocialista ha recordat que la recuperació del Castell de Montjuïc per a la ciutat va permetre “tancar les portes d’un museu militar que era un veritable vestigi franquista i que no cal recuperar”. Gomà ha afegit que “sobren també les jornades de portes obertes que celebra periòdicament la caserna del Bruc o les reiterades visites de vaixells de l’armada” al port barceloní.

El candidat a l’alcaldia per ERC, Alfred Bosch, ha reclamat que es “desmilitaritzi” la façana marítima de la ciutat i se cedeixin els edificis del Govern Militar i la Capitania General a la ciutat per destinar-hi equipaments. Bosch ha recordat a l’Estat que si vol invertir en museus a Barcelona, només cal que compleixi les inversions pendents en matèria cultural en comptes de destinar diners a “una proposta que no interessa molts ciutadans”. Per la seva banda, el president del Grup Municipal d’ERC+RCat+DCat, Jordi Portabella, s’ha mostrat escèptic amb l’anunci i sospita que el fet que no s’hagin detallat el projecte ni el pressupost “fa pensar més en un globus sonda que en un projecte realitzable”.

L’alcaldable pel PSC, Jaume Collboni, també s’hi ha referit assegurant que la proposta “no encaixa” a la ciutat. Collboni ha aprofitat per acusar l’alcalde, Xavier Trias, de “falta de política museística”. En aquest sentit, considera que si la ciutat disposés d’un “bon lideratge i una política museística clara” ningú no plantejaria obrir un museu sense tenir en compte el govern municipal.

Fonts del consistori consideren que un museu militar a la ciutat només tindria sentit si s’utilitzés per divulgar l’actuació humanitària i les missions de pau. Afegeixen, però, que el museu no és una prioritat per a la ciutat ni és un plantejament del govern municipal.

A través de la xarxa social Twitter, el diputat de la CUP David Fernàndez ha lamentat la relació que han mantingut l’exèrcit i la ciutat, recordant episodis com la Guerra Civil.