Primer ha arribat el ministre José Blanco, i pocs minuts més tard, el president de la Generalitat, Artur Mas. A tots dos els ha rebut el president de la Cambra de Comerç, amb una felicitat que no podia amagar. Desenes de representats de la societat civil i política han volgut assistir al que s'ha considerat un fet històric. Aconseguir que el corredor mediterrani entri a formar part de l'entramat ferroviari transeuropeu. JOSÉ BLANCO, ministre de Foment "De la España radial a la malla. El próximo gobierno que salga de las elecciones tendrá como tarea defender esta propuesta en los distintos foros europeos e incluso, si cabe, mejorarla." En clau catalana, el president de la Cambra de Comerç, Miquel Valls, ha volgut incidir en la importància de la unitat política i empresarial. També s'ha volgut allunyar de la discòrdia el president de la Generalitat. ARTUR MAS, president de la Generalitat "És un èxit col•lectiu. No és d'aquest govern ni de l'anterior." Tot i la unitat d'aquest acte, el govern català ja ha afirmat que ara comença una segona batalla política. Caldrà aconseguir que el govern espanyol prioritzi el corredor mediterrani per davant de la resta de traçats espanyols.

Finalment, però, el president de la Generalitat, Artur Mas, ha presidit aquest acte, en què també ha participat el ministre de Foment, José Blanco. Dilluns es va saber que Blanco tenia previst organitzar una celebració a Barcelona en cas que la decisió de la Unió Europea fos favorable. El govern de la Generalitat es va sentir molest per aquesta iniciativa, en interpretar que Foment volia deixar de banda l’executiu català i fer un ús electoralista de l’acte.

En qualsevol cas, Mas i Blanco han deixat de banda les diferències davant els focus i les càmeres i han participat en aquest acte, al qual s’ha convidat una nodrida representació de la classe política, els empresaris i la societat civil catalans. Ha estat un acte de to solemne i institucional, malgrat ser una celebració. En el seu discurs, el ministre de Foment ha destacat la importància d’aquesta decisió per al país. El corredor mediterrani, ha dit, significa el pas d’una Espanya radial a una Espanya en xarxa. Davant la proximitat de les eleccions generals del proper 20 de novembre, José Blanco també ha reclamat que el corredor sigui una prioritat política, sigui quin sigui l’equip de govern en la propera legislatura.