La càmera de Pérez de Rozas va immortalitzar, l’any 1933, el moment en què un pres era enxampat “in fraganti” fugint per la claveguera. 56 companys seus, alguns amb èxit, també ho van intentar. Va ser la fuga més massiva de la història de la presó.

No és l’única vegada que els reclusos han fet servir el clavegueram per escapar de la presó. El 1978 va tenir lloc la coneguda com la fuga dels 45. Un grup de presos van descobrir un muntacàrregues a la infermeria que connectava amb el soterrani de la presó. Allà amb plats i coberts van excavar un túnel fins al clavegueram.

De fet, els 70 i principis dels 80 van ser especialment conflictius a la presó. Els presos es van organitzar i van crear la COPEL, la Coordinadora de Presos en Lluita, per protestar contra les males condicions de vida als centres penitenciaris. Les imatges de presos manifestant-se a la teulada de la Model es van fer habituals.

“Els presos es van convertir en els gestors del seu propi horari i feien el que volien”, explica Rosario Fontova, autora del llibre ‘La Model de Barcelona. Històries de la presó’. “Hi ha testimonis que expliquen, per exemple, que si no els agradava el que feien a la tele la cremaven”, afegeix.

Era l’època de l’esclat de l’heroïna i molts dels interns n’eren addictes. La droga entrava de moltes maneres. Als vis-a-vis i també llançada des del carrer. Per això es va haver de millorar el tancat i cobrir amb xarxa els patis. 

A la dècada dels 80 un dels presos que va esdevenir líder dins la presó va ser el Vaquilla, que hi va entrar per primera vegada quan era menor d’edat i va passar per totes les galeries de la Model. El 13 d’abril del 84 va liderar un motí i va demanar com a condició per acabar-lo poder fer una roda de premsa en què va denunciar les males condicions de vida a la presó i va demanar heroïna.

La Model també va viure un assassinat tant de pel·lícula que va ser recreat a la cinta ‘Barcelona connection’. El del mafiós Raymond Vacarizzi, que va rebre dos trets mortals quan va treure el cap per la finestra per saludar la seva dona, que era al carrer. Un sicari li havia disparat des d’una finestra del carrer de Provença.