Carles Puigdemont

(ACN/Redacció) Queden tres dies per a la constitució del Congrés dels Diputats, que tindrà lloc dijous, 17, a les 10 hores. Encara hi ha moltes incògnites a resoldre sobre la conformació de la Mesa, on els vots de Junts per Catalunya seran clau. Els blocs conservador i progressista hi arriben empatats.

Negociacions allunyades del focus mediàtic

En aquest context, l’expresident Carles Puigdemont ha defensat en un missatge a Twitter la discreció que mantenen des de Junts: “Encarar una negociació a través de declaracions públiques no és la nostra opció“. L’eurodiputat també ha senyalat que, “a mesura que s’apropen dies decisius”, “creix el nerviosisme, puja la subhasta i es disparen les especulacions“. Davant d’això, Puigdemont ha receptat “paciència, perseverança i perspectiva”.

Constitució del Congrés dels Diputats

La Mesa del Congrés està formada per nou membres, incloent-hi la presidència. Sobre el paper, el PSOE i Sumar tindrien quatre representants, i el PP i Vox quatre més. El novè membre, que es disputarà amb la presidència de la cambra, farà decantar la balança. La presidència s’elegeix en primera votació per majoria absoluta o, en segona volta, per majoria simple entre els dos candidats més votats.

Un escenari molt ajustat

Amb l’entrada del vot a l’estranger, que va provocar un petit canvi en el repartiment d’escons, el PP, Vox i UPN sumen 171 diputats, els mateixos que el PSOE, Sumar, EH Bildu, el PNB, el BNG i també ERC. En aquest escenari, els set vots de Junts per Catalunya, així com el de Coalició Canària, seran determinants.