La cita, prevista inicialment per a les sis de la tarda, té un únic punt a l’ordre del dia: la compareixença del president de la Generalitat per “informar sobre l’actualitat política”. Carles Puigdemont s’adreçarà a la cambra des del faristol, amb un discurs que encara està acabant de tancar. Segons ha avançat Jordi Sànchez, president de l’ANC, el missatge apel·larà al diàleg i a la mediació internacional. “Qui vulgui veure vies d’entesa avui les trobarà en les paraules de Puigdemont”, ha afirmat.

El president, que aquest dilluns es va reunir amb membres del seu govern i amb diversos actors econòmics i socials, exposarà primer el contingut del discurs al consell executiu i, a la tarda, abans del ple, el compartirà també amb el grup parlamentari de Junts pel Sí. S’estan buscant fórmules perquè el missatge aglutini el màxim de sectors possibles: des de la CUP fins als comuns.

Els cupaires donen per fet que en la sessió d’aquest dimarts el Parlament declararà la independència de Catalunya. Ho fan evident en alguns tuits:

La sessió d’aquest 10 d’octubre al Parlament la mirarà amb lupa el govern de Mariano Rajoy, que ha advertit que si es declara la independència, l’executiu “prendrà les mesures necessàries”, que inclouen l’article 155 de la Constitució o bé l’aplicació del Codi penal. Mariano Rajoy compareixerà aquest dimecres al Congrés dels Diputats per informar del seu posicionament sobre la crisi catalana.

En les darreres hores, tant el PSOE com Ciutadans han avançat que donaran suport al govern en les decisions que prengui. Qui també s’ha posicionat és Josep Antoni Duran i Lleida, exlíder d’Unió Democràtica, que ha afirmat que si hi ha una DUI és lògic que l’Estat hi respongui “com a mínim amb el 155”.

En una entrevista a ‘El matí de Barcelona’, de betevé 91.0 fm, el president de l’ANC, Jordi Sànchez, ha explicat que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, farà un discurs integrador i que està “recollint moltes sensibilitats que quedaran reflectides en la seva compareixença”.

 

Parlamentaris catalans porten a Estrasburg la suspensió del ple del TC

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i 75 diputats més de Junts Pel Sí, la CUPCSQP i el diputat no adscrit, Germà Gordó, han fet arribar una demanda al Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH) d’Estrasburg contra la suspensió del TC del ple que s’havia de fer aquest dilluns. En la demanda al·leguen que aquesta suspensió preventiva suposa una “vulneració de drets fonamentals”.