La Iniciativa Dones amb Nobel ha impulsat una carta en què reclamen diàleg per desencallar la situació política. Entre les signants hi ha l’activista d’Irlanda del Nord Mairead Maguirem, la guatamalenca Rigoberta Menchu o la iraniana Shirin Ebadi. En l’escrit especifiquen que cap part no està lliure d’errors i que la mediació és l’única solució pacífica per resoldre el conflicte entre Catalunya i Espanya.

Vuit premis Nobel de la pau han fet pública una carta en què asseguren que l’única solució pacífica per avançar en el conflicte entre Catalunya i Espanya és la “mediació i negociació”. La missiva, dirigida, als líders d’Espanya i Catalunya i  amb còpia a la Comissió Europea, insta les dues parts a negociar immediatament una solució. Asseguren que queda molt per fer i poc temps. En el seu missatge, els activistes condemnen la “brutalitat policial, violència i utilització de bales de goma contra el poble de Catalunya l’1 d’octubre” i afirmen que les “democràcies madures troben vies per permetre la llibertat d’expressió”.

A la carta, també diuen que “el procés no ha començat amb el referèndum de l’1-O, sinó fa set anys, amb la ‘invalidació’ de l’Estatut d’Autonomia del 2010 per part del Tribunal Constitucional”. Tot i això creuen que cap de les dues parts no “està lliure d’errors”.  La carta està signada per sis dones i dos homes: l’activista d’Irlanda del Nord Mairead Maguirem, la guatamalenca Rigoberta Menchu, la iraniana Shirin Ebadi, l’activista iemenita Tawakol Karman, l’argentí Adolfo Pérez Esquivel, l’expresident de Timor Oriental José Ramos-Horta . També hi consten les signatures de l’activista de drets humans Jody Williams i de Betty Williams, pacifista d’Irlanda del Nord.

La carta arriba uns dies després que l’ONG The Elders, presidida per Kofi Annan, també reclamés diàleg i una solució pacífica per a Catalunya.