Vuit premis Nobel de la pau han fet pública una carta en què asseguren que l’única solució pacífica per avançar en el conflicte entre Catalunya i Espanya és la “mediació i negociació”. La missiva, dirigida, als líders d’Espanya i Catalunya i  amb còpia a la Comissió Europea, insta les dues parts a negociar immediatament una solució. Asseguren que queda molt per fer i poc temps. En el seu missatge, els activistes condemnen la “brutalitat policial, violència i utilització de bales de goma contra el poble de Catalunya l’1 d’octubre” i afirmen que les “democràcies madures troben vies per permetre la llibertat d’expressió”.

A la carta, també diuen que “el procés no ha començat amb el referèndum de l’1-O, sinó fa set anys, amb la ‘invalidació’ de l’Estatut d’Autonomia del 2010 per part del Tribunal Constitucional”. Tot i això creuen que cap de les dues parts no “està lliure d’errors”.  La carta està signada per sis dones i dos homes: l’activista d’Irlanda del Nord Mairead Maguirem, la guatamalenca Rigoberta Menchu, la iraniana Shirin Ebadi, l’activista iemenita Tawakol Karman, l’argentí Adolfo Pérez Esquivel, l’expresident de Timor Oriental José Ramos-Horta . També hi consten les signatures de l’activista de drets humans Jody Williams i de Betty Williams, pacifista d’Irlanda del Nord.

La carta arriba uns dies després que l’ONG The Elders, presidida per Kofi Annan, també reclamés diàleg i una solució pacífica per a Catalunya.