El compte enrere per a la investidura està en marxa i Carles Puigdemont afirma que ell és “perfectament investible” i reclama que se li respecti el “dret com a diputat”. “Si tinc el suport de la majoria del Parlament, quin és el problema?”, pregunta a l’Estat.

Sobre la fórmula de la investidura, no ha volgut avançar quina proposaran, però ha garantit que “en el reglament del Parlament no hi ha res que la prohibeixi. Allò que no està explícitament prohibit, es pot fer“, ha advertit en una entrevista a Catalunya Ràdio. Ha afegit que només renunciaria a ser president si no comptés amb el suport majoritari de la cambra.

“Tenim un Parlament fruit d’unes eleccions que ningú no discuteix”, argumenta Puigdemont, que recorda que el 21-D el va convocar el Govern espanyol, i afegeix que “la gent va votar restitució, va votar que no vol el 155“. Per això, el candidat avisa que “no podem fer que el senyor Rajoy i la coalició del 155, que han tingut una estrepitosa derrota a les urnes, acabin guanyant per la via dels fets”, en referència a una possible suspensió per part del Tribunal Constitucional que ell sigui investit president.

Una presidència telemàtica

Carles Puigdemont va prometre durant la campanya que si era investit president, tornaria a Catalunya. Però ara, tenint en compte que sobre ell pesa una ordre d’arrest immediat si trepitja territori espanyol, defensa que no només pot ser investit des de Brussel·les, sinó que també pot dirigir el país des d’allà. “Des d’on segur que no podré governar és des de la presó. L’única manera és poder-ho continuar fent amb llibertat i seguretat”.

“Els grans projectes empresarials, acadèmics, de recerca, es governen també amb l’ús de les noves tecnologies“, ha dit Puigdemont, que subratlla que, en el mandat anterior, només es reunia amb els consellers al Palau de la Generalitat els dimarts. Ha afegit que, des de Brussel·les, parla “cada dia amb els consellers Rull i Turull”. “Què és millor? Governar des de Madrid, amb una força que només té quatre diputats aquí? O des de Catalunya i també Europa, encara que estiguem a uns quants quilòmetres més de distància?” I ha etzibat al president espanyol que “si Rajoy no es reuneix amb mi, és perquè no vol”.

Serà a Copenhaguen dilluns

La setmana vinent Puigdemont sortirà per primera vegada de Brussel·les des que hi va arribar el 30 d’octubre. Ho farà per desplaçar-se a la ciutat de Copenhaguen, la capital de Dinamarca, i assistir a un debat sobre la situació política a Catalunya. Un acte de dues hores que tindrà lloc a la Universitat de Copenhaguen i en què el professor Mikkel Vedby Rasmussem, cap del departament de Ciència Política de la universitat, exercirà de moderador, acompanyat dels dos professors Marlene Wind, experta en la Unió Europea i Christian F. Rostbell, investigador de Teoría Política en questions com la democràcia, la llibertat o l’autonomia.