No han passat ni 24 hores des que Roger Torrent ha sortit elegit com a president del Parlament de Catalunya en la dotzena legislatura. Però el dirigent, d’Esquerra Republicana, ha reunit aquest dijous per primera vegada la nova Mesa i tot seguit ha engegat una ronda de contactes amb els grups parlamentaris. És el pas previ abans de convocar el debat d’investidura.

En el pacte entre Junts per Catalunya i ERC per designar Torrent com a president de la cambra, les dues formacions van acordar també que donarien suport a Carles Puigdemont com a president de la Generalitat. Però la situació del candidat, que és a Brussel·les amb una ordre de detenció immediata si trepitja territori espanyol, en dificulta la investidura.

De moment, Torrent s’ha limitat a dir que si Puigdemont és el presidenciable amb més suports, “haurem de parlar i veure com s’afronta la investidura”, ha afirmat aquest matí en dues entrevistes radiofòniques. Però no ha volgut avançar cap hipòtesi sobre una possible investidura telemàtica o delegada: “correspon a la Mesa prendre aquestes decisions, que és un òrgan col·legiat. Pas a pas anirem afrontant totes les situacions que es donin, i es debatran on toca, que és a la Mesa del Parlament”, ha conclòs.

Torrent ha subratllat que cal “respectar la institució i també els mandats democràtics i de les urnes”. El nou president té previst tancar els contactes amb els grups abans del cap de setmana i marcar el calendari cap a la investidura.

El PSC i Catalunya en Comú, contraris a investir Puigdemont

Torrent ha iniciat la ronda de contactes amb Xavier Domènech, de Catalunya en Comú – Podem, i després amb Miquel Iceta, del PSC. El líder dels comuns considera que és urgent formar govern perquè “Catalunya pugui recuperar les institucions i es posi fi al 155”. Tot i això, el seu grup no donarà suport a una investidura de Carles Puigdemont ni de cap altre candidat de Junts per Catalunya. De fet, han avançat que també votarien en contra de qualsevol presidenciable d’ERC, si fos per formar govern amb JxC.

El primer secretari del PSC ha traslladat a Torrent que investir Carles Puigdemont seria “un gravíssim error”. “No ens imaginem una investidura que no sigui presencial, ni ens ho plantegem”, ha afirmat Iceta. També s’ha mostrat contrari que els cinc diputats que són a Brussel·les puguin delegat el vot, tot i que en el cas dels 3 diputats a la presó sí que ho considera justificable.

El PP retreu a Arrimadas que no intenti la investidura i la CUP demana que tots els electes puguin votar

El president de Parlament ha seguit les trobades a la tarda, primer amb el líder del PP, Xavier García Albiol. El popular li ha transmès que li hauria agradat donar suport a un candidat constitucionalista i ha retret a Arrimadas que ni tan sols li hagi demanat reunir-se per intentar sumar suports de cara a una possible investidura. També ha demanat als partits independentistes que proposin una alternativa a Puigdemont si no volen seguir “instal·lats en el conflicte”.

En l’última reunió del dia, Torrent s’ha trobat amb la CUP. El diputat electe Carles Riera creu que Puigdemont ha de ser l’únic candidat, “com a president legítim destituït pel 155”, encara que això signifiqui forçar el reglament del Parlament i entrar en conflicte amb l’estat. Riera també ha demanat a Torrent que faci possible que “tots els electes” puguin votar als plens, puguin exercir les seves funcions com a diputats i puguin optar a ser investits “sense restriccions”.

Roger Torrent tancarà la ronda de contactes amb els partits aquest divendres. A les 11:15 h es reunirà amb la secretària general d’ERC, Marta Rovira, a les 12 h ho farà amb els diputats de Junts per Catalunya Elsa Artadi i Eduard Pujol, i a les 13 h finalitzarà les trobades en una última reunió amb la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas.