Arrimadas ha criticat també el discurs d’obertura de la legislatura que ha fet Ernest Maragall, president de la Mesa d’Edat, que ha qualificat de “míting independentista que ha deixat fora més de la meitat dels catalans”.

També ha recriminat la decisió de la mesa de permetre el vot delegat d’Oriol Junqueras, Jordi Sánchez i Joaquim Forn, en presó preventiva, i l’ha titllat d’interpretació “recargolada” del reglament.

La diputada de Junts per Catalunya, Elsa Artadi, ha celebrat la majoria independentista de la mesa i l’ha interpretat com una derrota del 155. Des de la CUP, Carles Riera ha lamentat que Torrent no hagi fet cap referència a l’1-O ni a la declaració d’independència del 14 d’octubre, i, com Xavier Domènech (Catalunya en Comú Podem), ha criticat el “biaix de gènere” de la mesa, on només hi ha una dona.

Els comuns han valorat el caràcter conciliador del nou president del Parlament, com ho han fet també socialistes i populars, que li han demanat que sigui conseqüent amb les seves paraules de respecte a la diversitat.

De la Serna: “El Govern estarà vigilant”

El Govern espanyol ja ha reaccionat a la configuració de la Mesa del Parlament. El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, ha demanat als diputats del nou Parlament un “compliment estricte de la lleialtat vigent” i avisa que l’executiu “estarà vigilant”.