A través, d’una carta el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras, han proposat al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, que s’aposti per seguir la via escocesa, dialogant per tal de poder fer un referèndum acordat.

Aquesta reclamació l’han feta pública a través d’un article conjunt publicat a “El País”, que porta per títol ‘Que guanyi el diàleg, que les urnes decideixin’.  Demanen que no es deixi a mans dels tribunals el  que es pot resoldre amb voluntat política i critiquen el govern central per “resoldre la diferència mitjançant la prohibició, els murs i la discriminació”.

“El referèndum acordat és que el desitgem a Catalunya” exposen a la carta. Però avisen que faran tot el que sigui a les seves mans per fer el referèndum aquest any, defensat la unilateralitat en cas que finalment no hi hagi un acord.

Malgrat tot, Puigdemont i Junqueras consideren que no es pot culpar d’aquesta situació exclusivament el govern central i Rajoy. “Observem amb pena i tristesa que aquesta mateixa posició, sense cap tipus de matís, la comparteixen PP, PSOE i Ciutadans”. Segons ells, la manca de voluntat a l’hora negociar un referèndum que defensa “el 80 % de la ciutadania a Catalunya” provoca que l’Estat hagi “abandonat tots els catalans, també els que no volen la independència”.