L’endemà que Carles Puigdemont fes pública la renúncia a ser president de la Generalitat, ha subratllat, en una entrevista a RAC1, que és una decisió temporal. “Efectivament [vull tornar a ser president]. Era possible fer-ho, fins i tot en el marc constitucional, però la nu·la separació de poders i la confusió de l’Estat ha fet impracticable aquesta via. Farem les modificacions que calgui perquè ho pugui ser, però mentrestant desencallem el govern”.

Sobre el candidat alternatiu que proposarà Junts per Catalunya, Jordi Sànchez, ha subratllat que “té tots els drets com a diputat i és elegible president. Qui posi traves a això cometrà un error gravíssim i fins i tot potser un delicte, també”. Puigdemont ha advertit que si l’Estat espanyol tampoc no permet aquest candidat i força unes altres eleccions, “serà un col·lapse del sistema institucional, perquè no estarà respectant la voluntat d’un poble”.

Ni un euro públic a Brussel·les

Puigdemont ha defensat que no s’han gastat diners públics en la seva estada a Bèlgica. “Això ho paguem nosaltres i gent del meu entorn que hi posa diners. I gent que amb la seva solidaritat hi ajuda. Però ni un euro públic, ni de la Gürtel, ni de Florentino Pérez ni dels qui han pagat la campanya de Ciutadans”, ha etzibat.

Això sí, ha obert la porta que un cop sigui oficialment expresident, pugui “exercir els drets que li pertoquen” per obrir una oficina “amb un equip petit de persones, un equip d’escorta mínim i unes dotacions econòmiques per al funcionament de l’oficina”. “S’haurà d’aplicar la llei de la presidència”, ha afirmat.

“El 10 d’octubre va ser un error”

Mirant enrere, l’expresident de la Generalitat ha admès que “vist en la distància, el 10 d’octubre va ser un error. Potser em vaig equivocar de no haver implementat la república en aquell moment”. Puigdemont ha explicat que va decidir suspendre la declaració d’independència per “extrema responsabilitat”.

“Tot i que tenia l’autoritat moral i política per proclamar la república, em vaig escoltar molta gent, també del Govern espanyol, que assegurava que si ho suspeníem s’obriria una finestra de diàleg. Però vist amb la distància, és evident que el Govern espanyol mai no compleix. I les condicions són duríssimes ara igualment“, ha denunciat el líder de JxC.

Estratègia judicial contra l’Estat

Tal com va avançar aquest dijous, Puigdemont ha presentat una demanda a les Nacions Unides a títol personal “contra el regne d’Espanya per vulneració sistemàtica dels drets civils“. Ha explicat que s’això no se’n derivarà una sentència, però sí que l’ONU “farà un pronunciament molt rellevant” en l’àmbit internacional”.

“Anirem a fons i a l’atac, no en deixarem passar ni una”, ha subratllat Puigdemont, que creu que “la impunitat que s’ha instal·lat a l’Estat espanyol s’ha d’acabar”.

El Govern espanyol, contra la candidatura de Sànchez

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, s’ha mostrat contrari a la proposta de JxC per investir Jordi Sànchez president de la Generalitat. El Govern espanyol ho considera “fora de tota lògica”.