El dispositiu policial del 15-J, segons el conseller d'Interior, no va ser perfecte. FELIP PUIG, conseller d'Interior "No puc estar satisfet. Hagués volgut que sortís millor però també podria haver estat pitjor." Tot i això ha assegurat que es van poder complir els objectius com que no s'acampés al Parc de la Ciutadella, que es pogués celebrar el ple i que les protestes no s'estenguessin per tota la ciutat. Això sí, el conseller assegura que els causants dels incidents són grups violents que aprofiten qualsevol manifestació social per perpetrar els seus actes. I ha anunciat que s'ha creat un grup policial que s'especialitzarà a perseguir-los. FELIP PUIG, conseller d'Interior "Hi ha ciutats pròpies de tenir aquests grups. I Barcelona és una d'elles. Aquestes formes de guerrilla urbana suposa un desafiament a les polítiques de seguretat." "Caldrà dissenyar noves propostes. Hem de revisar les estrategies policials." L'oposició ha estat contundent. Consideren que pel que fa al dispositiu, en alguns casos, calia més concreció i no tanta improvisació. JOAQUIM LLENA, PSC "Va camí de figurar en el rècord Guinness sobre les dues actuacions d'ordre públic." ALFONS LÓPEZ TENA, SI "Es va llençar els diputats i això va ser un linxament i es va fer per atzar." El Partit Popular va més enllà i demana més responsabilitats sobre els esvalotadors. PERE CALBÓ, diputat del PP "Cal identificar els organitzadors d'aquesta acicó i que no quedin impunes." A més exigeix el punt final de les acampades. En canvi, des d'iniciativa demanen la fi de Felip Puig com a conseller d'Interior. JAUME BOSCH, diputat d'ICV-EUiA "Si no dimiteix, demanem a Mas que el cessi." Felip Puig ja ha dit que no dimitirà mentre tingui la confiança d'Artur Mas. I ha aprofitat per lamentar que la societat sigui en certa manera permissiva amb els grups radicals.

El conseller Puig ha comparegut avui en comissió al Parlament per retre comptes sobre l’actuació policial del 15 de juny, quan alguns diputats van ser increpats i agredits durant una protesta dels “indignats”.  Puig ha repetit que la majoria dels objectius –evitar l’acampada a la Ciutadella, garantir la celebració del ple dels pressupostos i evitar una espiral de violència– es va aconseguir. Tot i això, ha reconegut que l’entrada dels diputats i treballadors del Parlament es va fer amb moltes “més dificultats de les previstes”.

Puig també ha insistit que som davant de noves formes de violència urbana. Ha advertit que hi ha “guerrilles urbanes” que utilitzen moviments inicialment pacífics com el dels “indignats” com a escut per dur a terme accions violentes. Hi ha afegit que aquest és un moviment que es produeix a tot el món occidental i que Barcelona és una de les ciutats on més es dóna aquest fenomen. Segons Puig, aquestes “guerrilles” suposen un nou desafiament a les polítiques de seguretat i que, per tant, necessiten una resposta específica.

Noves estratègies per als nous reptes

El conseller ha afirmat que cal revisar les estratègies d’actuació de la policia. Hi ha afegit que ja s’han donat les primeres passes per fer-ho. Entre altres mesures, s’ha creat una unitat policial permanent per lluitar contra els grups violents. Puig ha lamentat les agressions als diputats i ha assegurat que la intenció és que “això no quedi impune i no es torni a repetir”. Per aquest motiu, s’estan investigant els fets, no només per buscar responsabilitats sinó també “per millorar els operatius policials”.