Jordi Hereu ha reaparegut aquesta tarda a l'escena política. L'exalcalde ha pujat al faristol de la convenció del PSC per carregar contra l'equip de Xavier Trias. Diu Hereu que després de tres dècades esperant, Convergència i Unió ha arribat al poder però no sap què fer. JORDI HEREU, exalcalde de Barcelona "Ara tenim uns administradors de la realitat. Gairebé diria un administrador de finca, eh, d'una finca, repeteixo, solvent." Pere Navarro tampoc no ha escatimat les crítiques, però ha optat per animar les bases mirant al passat. PERE NAVARRO, primer secretari del PSC "Vull tornar a la Barcelona de Narcís Serra, de Pasqual Maragall, de Joan Clos, de Jordi Hereu. Vull tornar a aquella Barcelona, torneu-me-la, torneu-me-la, siusplau!" Ha estat la cloenda d'una convenció que ha començat a primera hora amb debats i taules rodones obertes als militants i tota la ciutadia. Una nova manera de fer política amb què el PSC vol forjar una majoria progressista per recuperar l'alcaldia. El procés culminarà amb unes primàries obertes encara sense data i que, de moment, només tenen un candidat confirmat: Jordi Martí. El líder municipal ha coincidit avui amb altres noms que s'hi postulen, com el d'Albert Solé, però que encara no volen fer el pas. ALBERT SOLER, diputat del PSC al Congrés "Jo prendré una decisió en els propers mesos. Per tant, no descarto presentar-me però tampoc no confirmo que ho faci." JORDI MARTÍ, president del Grup Municipal del PSC "Jo els animo a tots ells, i a altres que s'ho puguin estar pensant i que encara no han dit res, que facin el pas, que siguin valents." Escoltar ha estat el lema d'aquesta primera convenció. Dialogar i acordar serà la tasca a fer en les dues properes. Tot plegat per configurar el programa electoral que acompanyarà el candidat que guanyi les eleccions primàries.

El líder actual del PSC a l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí, va anunciar fa més d’un mes la intenció de presentar-se a les primàries de 2014 per escollir el candidat socialista a les eleccions municipals. Avui, un dels possibles rivals, Albert Soler, ha deixat la porta oberta a ser candidat. L’exsecretari d’Estat d’Esports, que ja havia ocupat diversos càrrecs de responsabilitat al consistori, ha dit que prendrà la decisió durant els propers mesos, després d’escoltar la ciutadania i la militància. Jordi Martí s’ha mostrat disposat a disputar el número u de la llista, però ha demanat a Soler que aclareixi com més aviat millor si es presentarà o no.

“Sumant per Barcelona”

Candidatures a banda, l’objectiu de la reunió d’avui era rebre aportacions i idees per al seu nou programa electoral. L’encarregat d’obrir la jornada ha estat el primer secretari de la Federació de Barcelona, Carles Martí, que ha destacat que aquest procés de primàries i convencions representa “una nova manera de fer política”, més propera a la ciutadania. Segons Martí, el PSC ha d’estar a l’altura d’una ciutat que necessita articular una nova majoria progressista, que tingui en compte les necessitats de tots els barris de la ciutat, perquè el govern de Xavier Trias, ha dit, n’ignora moltes.

La convenció s’ha fet durant tot el dia al campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra. Amb el títol ‘Escoltar’, la jornada ha comptat amb la participació d’un miler persones entre ponents, militants, simpatitzants i ciutadans en general. En total, 27 grups de debat han abordat temes diversos com l’ocupació, la regeneració de la democràcia, la cohesió social, construir ciutat, la cultura i el partit. La segona convenció d’aquest procés durà per títol ‘Dialogar’ i la tercera, ‘Acordar’.

Navarro reivindica els alcaldes socialistes

La cloenda d’aquesta primera convenció ha anat a càrrec del primer secretari del PSC, Pere Navarro, i de l’exalcalde Jordi Hereu. Navarro ha aprofitat la intervenció per reivindicar la tasca de tots els alcaldes socialistes que ha tingut Barcelona, des de Narcís Serra fins a Jordi Hereu, sense deixar de subratllar el lideratge de la ciutat per part de Pasqual Maragall i també de Joan Clos. El primer secretari del PSC ha instat els socialistes barcelonins a treballar per recuperar la capacitat d’iniciativa d’aquelles etapes.

El fins ara darrer alcalde socialista de Barcelona, Jordi Hereu, ha carregat més les tintes contra l’actual govern de CiU, a qui critica, precisament, la manca d’iniciativa. Segons Hereu, Xavier Trias es comporta més com “un administrador de finques” que no pas com un alcalde amb voluntat de transformar i projectar la ciutat.