L’Ajuntament tirarà endavant el nou Sistema d’Ordenació Municipal (el SOM), que inclou una nova qualificació dels llocs de treball i també de les escales salarials, però haurà de negociar amb els sindicats, que han rebutjat el document. En la comissió s’ha aprovat una proposició d’ICV-EUiA i Unitat per Barcelona amb els vots a favor del PSC, ICV i UxB i l’abstenció del PP, per crear una mesa de negociació en la qual el consistori negociarà i explicarà amb detall el nou document que determina les condicions laborals de 9.600 treballadors municipals als seus representants i els sindicats CCOO, UGT i CGT. De fet, els sindicats han denunciat durant la mateixa comissió –en la qual han estat cridats a l’ordre diverses vegades- que l’executiu municipal no ha negociat i ha aplicat directament el nou sistema.

Fa uns dies ICV-EUiA i els sindicats van denunciar que el SOM estableix una doble escala salarial, és a dir, que alguns treballadors -els que s’han incorporat a l’Administració municipal després del 31 de desembre de 2012- cobraran menys que els veterans per fer la mateixa feina. Joaquim Forn (CiU) ha afirmat que “hi ha molta informació confusa i que la realitat no és el que han explicat els sindicats” i ha afirmat que el nou catàleg de feines i salaris “no estableix una nova escala salarial, sinó que revisa el valor dels llocs de treball, una deflació al voltant del 7,7% en els llocs d’entrada a l’Ajuntament”.

Forn ha dit que aquest és un canvi de “molta transcendència” per a l’Ajuntament i que “hagués estat més fàcil no fer res, però cal una modernització de l’Administració municipal”. Pel que fa a la petició d’ICV-EUiA de paralitzar l’aplicació del SOM (que està en marxa des de fa dos mesos) per facilitar la negociació amb els sindicats, Forn ha dit que no es pot aturar ara una mesura que s’està implantant perquè ja va ser aprovada en el ple municipal i s’ha compromès que si hi ha canvis en el decurs de les negociacions, s’inclouran com a apartats modificats en el nou catàleg.

El primer tinent d’alcalde, però, ha afirmat que “s’han establert diferents garanties per al personal de l’Ajuntament” i ha reconegut que “es poden haver comès errors en no haver arribat a tota l’organització”, motiu pel qual continuaran negociant amb els treballadors fins al mes de juny, mes en què acaba el termini per a les converses entre el govern municipal i els sindicats.