Un dia després de tancar la comissió del deute, PSC, PP i Iniciativa volen reobrir de nou el debat per portar-lo ara al plenari. Els tres grups han acordat forçar una sessió extraordinària per denunciar que el deute de la Generalitat amb l'Ajuntament és superior als 114 milions d'euros que xifra el govern municipal. En concret, eleven el deute real acumulat a més de 300 milions. Al ple, que volen d'aquí a un màxim de 15 dies, es reclamarà que en el següent mandat es creï una nova comissió del deute i que el nou govern gestioni aquesta qüestió amb una actitud diferent de l'actual. JAUME COLLBONI alcaldable del PSC "El senyor Trias ha confós durant tot aquest mandat lleialtat institucional amb submissió política al govern de la Generalitat". ALBERTO FERNÁNDEZ DÍAZ president del Grup Municipal del PP "És inacceptable l'actitud de l'alcalde Trias de submissió al govern d'Artur Mas. Una actitud de Xavier Trias impròpia d'un alcalde". L'alcalde creu que la petició d'aquests grups està fora de lloc i busca només desgastar el govern. Ha dit que el ple es farà però lamenta que la discussió acabi sent sempre la mateixa. XAVIER TRIAS alcalde de Barcelona "Ens podem passar tota la vida discutint temes, si ho comptabilitzo bé, si no ho comptabilitzo bé... Escolta'm, el que fem és donar resposta a les necessitats de la gent". Esquerra no s'ha sumat a la demanda d'aquest ple que veu parcial i interessat políticament. Només ho farà si també es parla del deute de l'Estat amb Barcelona.

Els tres partits volen que el ple aprovi una proposició que recull que “no s’ha donat compliment” a l’objectiu fundacional de la comissió del deute, que va fer l’última sessió aquest dimecres, perquè la informació que hi ha donat el govern “és incompleta i parcial”. En la proposta d’acord, PSC, PP i ICV-EUiA recomanen que en el mandat següent es creï una nova comissió d’estudi del deute de la Generalitat amb l’Ajuntament de Barcelona i que el nou govern sorgit de les eleccions municipals “gestioni aquest repte amb una actitud diferent a l’actual”.

L’alcaldable del PSC, Jaume Collboni, considera que “Trias ha confós la lleialtat institucional amb la submissió política a la Generalitat”. Comparteix la mateixa anàlisi el president del Grup Municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, que ha denunciat “l’actitud impròpia de l’alcalde Trias”. En un comunicat, el regidor d’ICV-EUiA, Joaquim Mestre, ha justificat el ple per la “nul·la exigència” de l’alcalde al govern d’Artur Mas. Els tres partits convocants reclamen que el plenari se celebri en els propers 15 dies.

L’alcalde, Xavier Trias, ha confirmat que el ple es farà però ha lamentat que darrere la petició hi hagi interessos partidistes. “Creuen que és la manera de desgastar el govern”, ha dit Trias, que ha recordat que aquesta qüestió ja s’ha debatut en altres ocasions i també en la comissió del deute i “la discussió és sempre la mateixa”. Esquerra no s’ha sumat a la demanda del ple extraordinari sobre el deute perquè el veuen “parcial i interessat políticament”. Els republicans el veurien bé si també es parlés del deute d’altres administracions, com ara l’Estat, amb la ciutat.