La visita del rei Felip VI a Barcelona per participar en unes jornades del Cercle d’Economia que es fan a l’Hotel W ha provocat el recel d’entitats com l’ANC. L’Assemblea Nacional Catalana ha reunit un centenar de persones per donar la “rebuda” al monarca a les 19 h a la plaça del Mar, a la Barceloneta, amb el lema “Ni rei ni corona; independència”. Entre els assistents a l’acte hi ha hagut la líder de la CUP al Parlament, Dolors Sabater.

L’acte ha comptat amb la lectura d’un manifest en què s’ha retret al monarca el discurs del 3 d’octubre del 2017 i la visita a Barcelona. “Felip, no ets benvingut, no et volem a aquí. Qui amenaça no em pot governar. Marxa ara mateix per on has arribat!”, ha dit el vicepresident de l’ANC, David Fernàndez.

Cremada d’una gran foto del rei

Però també hi ha hagut un missatge per als partits independentistes. “Polítics indepes, ja n’hi ha prou. Si feu de braç de l’amo, us confrontarem als carrers, a les institucions, i on calgui!”. L’acte ha acabat poc abans de dos quarts de vuit amb la crema d’una fotografia del rei de grans dimensions.

La convocatòria s’ha fet per xarxes socials i l’entitat hi ha lamentat que “mentre en Marcel és condemnat amb l’acusació de la fiscalia i la Generalitat, el govern soparà amb el rei, màxim representant de la repressió”. L’ANC es refereix a la condemna de cinc anys de presó per a l’activista Marcel Vivet, per desordres públics, atemptat a l’autoritat i lesions a un mosso d’esquadra durant una manifestació l’any 2018 a la via Laietana, un cas en el qual la Generalitat es va personar com a acusació particular i va demanar pena de presó per a l’acusat.

La protesta de l’ANC s’ha sumat a la que la plataforma a favor de l’absolució de Marcel Vivet ha convocat una hora més tard, a les 20 h, a la plaça de la Vila de Badalona amb el lema “Al Marcel no ens el toquen”.