pisos turistics al lloguer social

(ACN/redacció) PSOE i Podem han acostat posicions aquest dimecres pel que fa a la nova llei de l’habitatge de l’Estat. L’acord no inclou una rebaixa dels lloguers, sinó la congelació del preu a les zones amb més tensió. Això es recull en una proposta del Ministeri de Transport que, tanmateix, no donaria cobertura a la norma catalana, contra la qual s’ha recorregut al Tribunal Constitucional (TC).

Sigui com sigui, es tracta d’un punt intermedi entre els plantejaments de les dues formacions de govern. Segons han explicat fonts d’Unides Podem a l’ACN, “per primer cop” des de l’inici de les negociacions, els socialistes accepten “posar en marxa un sistema de regulació pública”, però admeten que “no permetria baixades dels preus del lloguer”. Les mateixes fonts apunten que les converses continuen per arribar a un acord definitiu.

Incentius per a propietaris que baixin el lloguer

D’altra banda, veus del Ministeri de Transports expliquen que la base del pacte és un sistema d’incentius per a propietaris que rebaixin el preu del lloguer i, paral·lelament, la congelació de contractes a les zones tensades. Això implica que els propietaris no podran augmentar el lloguer en la renovació de contractes. També que en el cas d’un nou llogater hauran de mantenir les mensualitats de l’inquilí anterior.

Les negociacions de la nova llei de l’habitatge entre el PSOE i Unides Podem té lloc des de fa més de quatre mesos. Segons el titular del ministeri, José Luis Ábalos, l’objectiu és dissenyar un acord sense “dissuadir l’oferta privada”, ja que a Espanya hi ha un mercat “bàsicament de petits propietaris”.