L’Ajuntament de Barcelona s’ha mostrat àmpliament partidari dels indults als presos independentistes que el Govern espanyol té previst aprovar en les properes setmanes. La Comissió de Presidència ha tombat una proposta de Ciutadans per rebutjar aquesta mesura de gràcia, que només ha tingut el suport del PP i la regidora no adscrita. En canvi, ERC, BComú, el PSC i Junts per Catalunya hi han votat en contra (per tant, han defensat els indults) i Manuel Valls (BCN Canvi) s’ha abstingut perquè creu que cal “trobar solucions”.

La líder de Ciutadans, Luz Guilarte, ha centrat les crítiques al PSC, a qui ha acusat de “donar privilegis als qui volen liquidar l’estat de dret”. “Diem no als indults i sí a la democràcia”, ha sentenciat. Des del PSC, la portaveu Laia Bonet ha replicat que “indultar no vol dir oblidar” i que la mesura de gràcia és un missatge per “començar una etapa de diàleg”. També ha carregat contra Cs per “néixer i créixer en el conflicte”. “Per fi acaba el temps dels jutges i comença la política”, ha defensat Marc Serra (BComú).

ERC i Junts reivindiquen l’amnistia

La portaveu adjunta d’ERC, Elisenda Alamany, ha replicat que Cs no té projecte per a Catalunya i ha dit que “els indults alleugereixen la càrrega de la repressió”, però que seguiran treballant per l’amnistia. Al seu torn, el portaveu de Junts, Jordi Martí, ha afegit que “la solució és l’amnistia, no l’indult, però benvingut sigui”, i ha recordat l’exregidor Joaquim Forn, a qui ha definit com “una persona honesta empresonada”, com ha dit que ho són tots els altres presos independentistes.

Primeres discrepàncies Valls-Barceló

En el debat ha sorprès el posicionament de Manuel Valls, que ha evitat rebutjar obertament els indults: “Són una excepció regulada per la llei i el Govern espanyol assumirà les conseqüències”. Valls ha estat molt crític amb el to i la proposta de Cs perquè “volen fer-nos votar contra el PSC” i ha demanat “sortir de les trinxeres”. La regidora no adscrita Marilén Barceló, que va dir que votaria el mateix que Barcelona pel Canvi, se n’ha desmarcat i ha votat contra els indults perquè “no es compleixen les condicions per donar-los”, tot i que ha criticat el to de Cs.

El popular Josep Bou, que ha signat en contra dels indults, s’ha mostrat partidari de “solucions, propostes i entesa”, però ha rebutjat la mesura de gràcia: “Haver-s’ho pensat una miqueta”, ha dit als polítics empresonats.