Aquest divendres el govern municipal resumirà en una declaració institucional al ple el conjunt de les 68 propostes per millorar la situació laboral de les dones estrangeres que treballen a la llar, ja sigui fent tasques de neteja o tenint cura de les persones grans o depenents. Entre les propostes, hi ha reivindicacions de millores laborals perquè es considera que ara no tenen els mateixos drets que la resta de treballadors del Règim General de la Seguretat Social, per exemple per cobrar la prestació de l’atur, la maternitat o millorar l’accés a la jubilació.  Les propostes les ha redactades el Consell de la Immigració, escoltant les demandes concretes del col·lectiu.

Pel que fa als compromisos adquirits pel govern d’Ada Colau, l’Ajuntament es compromet a fer al 2018 un mapa del sector i també a incentivar la contractació de les persones treballadores oferint copagament des de Serveis Socials i finançant una part de l’alta a la Seguretat Social, així com posant en marxa un servei d’atenció a aquest col·lectiu perquè pugui denunciar abusos concrets. 

Colau demana a Rajoy que ratifiqui el conveni 189 de l’OIT

L’Ajuntament de Barcelona reclama al govern de Mariano Rajoy que ratifiqui el conveni 189 de l’Organització Internacional del Treball (OIT) per poder millorar la cobertura d’aquest col·lectiu. Aquesta és una de les demandes que ha fet Lola López, comissionada d’Immigració, Interculturalitat i Diversitat de l’Ajuntament que ha destacat que són iniciatives factibles, concretes i que no tenen un cost econòmic. Segons l’OIT, l’Estat Espanyol és un dels tres països de la UE que genera més treball domèstic, i que representa un 5 % de l’ocupació. En els darrers anys -entre 1995 i 2010- s’ha passat de 350.000 a 750.000 empleats, dels quals més del 50 % són estrangers. En aquest sentit, molts estan en situació irregular, i per tant accepten treballar amb condicions i horaris abusius, així com sous de 3 €/l’hora.

Norma Véliz, de Mujeres Pa’lante, assegura que el 90 % de les dones que recorren a l’entitat són estrangeres en situació irregular que treballen sense contracte. Bessy Ponte, de Mujeres Migrantes y Diverssas, denuncia que moltes dones que treballen com a internes a domicilis cobren entre 400-600 euros mensuals, molt per sota del salari mínim de 707 €, i que no tenen dret ni a descans setmanal ni a vacances.