Tots dos sols i de forma discreta, el guanyador de les eleccions municipals 2023 a Barcelona, Xavier Trias (TriasxBCN), i el cap de llista d’ERC, Ernest Maragall, ja s’han vist cara a cara. La reunió es va fer aquest dilluns al vespre i, segons fonts dels republicans, va ser només una primera presa de contacte encara sense negociacions formals. Trias i Maragall van parlar per telèfon la nit electoral i van quedar per trobar-se. Finalment, aquesta trobada ha arribat 24 hores després.

Trias: “Seuré amb tothom”

Segons ha confirmat el mateix Xavier Trias aquest dimarts al matí, a més de reunir-se amb ERC, té la intenció de fer-ho amb la resta de formacions. “Espero seure amb els socialistes i amb tothom”. Només ha descartat Vox, que “queda fora dels meus objectius”. Trias té molt clar que ell ha de ser l’alcalde, però reconeix que “altres han tret bons resultats” i que, per tant, caldrà “buscar maneres d’entendre’s i de col·laboració”.

Sobre la convocatòria de les eleccions generals, creu que no ha d’afectar les negociacions: “Jo no barrejo les coses. Una cosa és l’Ajuntament i una altra cosa són unes generals i una altra cosa són les eleccions a Catalunya”.

La negociació amb Maragall és clau per a Trias

Les converses amb Maragall són clau per assegurar que no hi haurà un pacte a la contra per desbancar-lo d’alcalde, com a candidat de la llista més votada. Això podria passar, per exemple, si el PSC, comuns i ERC arriben a una entesa. Fonts republicanes apunten que Maragall ha tingut trucades informals amb la resta d’alcaldables, però encara cap altra reunió física.

La mateixa nit electoral Jaume Collboni va dir que no donava la batalla per perduda i que volia l’alcaldia. Una altra opció per al socialista és arribar a un acord amb BComú amb el suport puntual del PP. Ara bé, de moment, Daniel Sirera no sembla disposat a pactar res amb els comuns i l’anunci de les eleccions generals fa poc probable que aquesta opció tiri endavant.

Què vols saber de les eleccions municipals a Barcelona?