Els més matiners han estat els veïns de Nou Barris, que han arribat a formar cues puntuals per donar suport a la candidata del barri. PRESENTACIÓN MARTÍNEZ "En Carmen, tengo mucha fe. En Carmés Andrés." EUGENIA DENA "Ya es hora que los políticos sean sinceros y que vayan con la verdad por delante. Si se gana, se gana o si se pierde, se pierde." Per garantir el procés avui s'han reforçat tres punts de votació amb traductors d'urdú i àrab per clarificar tota la informació als votants. ABDUL RAZZAQ "Yo lo tengo muy claro, lo tengo muy claro" AICHA EL GUEDDARI "Este señor es muy bueno, este señor muy bueno." A banda de Ciutat Vella, també n'hi ha hagut a Trinitat Vella i a Ciutat Meridiana. YOUNESS EL AGAMI, traductor d'àrab "Le explicaré el proceso que hay que rellenar un formulario para inscribirse i luego él pasaria a votar. Más que nada es una ayuda informativa para que pueda votar en las mejores condiciones." Unes primàries en què han participat 5.534 persones, un 26% menys que en la primera volta. D'aquestes, 1.227 són militants, 641 simpatitzants i més de 3.600 ciutadans no vinculats al partit. CARLES MARTÍ, primer secretari de la Federació de Barcelona del PSC "Aquesta experiència, aquesta proposta de participació política ha estat un èxit rotund. La valentia de fer noves formes de política, la tenacitat ila feina de molta gent s'han imposat a les pors...". Puntualment a les set de la tarda els 30 col·legis electorals han tancat les portes donant per acabat un procés participatiu inèdit fins ara.

Concretament, han votat 1.227 militants del PSC de Barcelona, 641 simpatitzants i 3.666 persones registrades expressament per participar en aquestes primàries. Això vol dir que la participació ha caigut un 20% entre militants i simpatitzants, i un 30% entre la resta de la ciutadania, si ho comparem amb les xifres de dissabte passat. Els punts de votació amb més participació han estat eren l’agrupació del PSC de Nous Barris (346), l’Escola Santa Pau-Pifma (391) al barri de Porta i el PSC de Ciutat Vella (227).

Jordi Martí no vota

Els dos candidats d’aquesta segona volta, Carmen Andrés i Jaume Collboni, han votat durant el matí. Andrés ho ha fet a primera hora a la seva agrupació de Nou Barris, acompanyada de molts militants, i ha subratllat el caràcter “micro” de la seva campanya, que és el que vol estendre a tota la política dels socialistes barcelonins. Collboni ha votat -com la setmana passada- a quarts d’una a la Casa Groga, el centre cívic de Sant Genís dels Agudells, i ha subratllat que avui, “guanyi qui guanyi, guanyarem tots”.

Les candidates Laia Bonet i Rocío Martínez-Sampere, que no van passar a aquesta segona volta, també han acudit avui a votar. Sampere ho ha fet al matí a l’agrupació de l’Eixample, “per responsabilitat” i per donar suport al procés. Bonet ha votat al Centre Cívic La Sedeta, com la setmana passada. Ahir ja va anunciar que acudiria a votar.

En canvi, fonts de la candidatura de Jordi Martí han confirmat a BTV que el president del Grup Municipal Socialista no votaria avui a les primàries del PSC de Barcelona.

Després de la polèmica per la quantitat de pakistanesos que la setmana passada acudien a votar en grup, i vist que després amb prou feines eren capaços d’expressar a qui o per què havien votat, avui als tres punts de votació on es van registrar més vots de ciutadans estrangers (que s’identifiquen amb el NIE en lloc del DNI) hi havia un intèrpret d’urdú i un d’àrab. La seva funció ha estat resoldre dubtes entre els votants que s’acostaven al Centre Cívic de Trinitat Vella, la seu socialista de Ciutat Meridiana o bé la seu del PSC de Ciutat Vella.

Aquí l’organització de les primàries també ha decidit renovar tot el personal de la mesa i reforçar la presència de l’autoritat electoral, que al conjunt de la ciutat ha comptat avui amb una desena més de controladors. L’objectiu era que no es repetissin les “praxis incorrectes” que amenacen d’estendre l’ombra del dubte sobre tot aquest procés de primàries obertes a la ciutadania.