Barcelona tornarà a ser el centre de les celebracions del proper 11 de setembre. L'Assemblea Nacional Catalana ha convocat una mobilització centralitzada a dos dels carrers principals de la ciutat i, si es compleixen les expectatives de la concentració, se superarà el milió i mig de persones que van participar a la Via Catalana. La convocatòria és a l'avinguda Diagonal i la Gran Via de les Corts Catalanes. La idea és que tots dos carrers s'omplin de gent i que, en arribar a la confluència amb la plaça de les Glòries, es vegi dibuixada una ve baixa gegant. Una ve baixa de 'via', de 'voluntat', de 'votar' i, en definitiva, una ve baixa de 'victòria'. Aquest és el missatge que des de l'Assemblea Nacional Catalana esperen enviar a la resta del món per anar a les urnes el proper 9 de novembre. CARME FORCADELL, presidenta de l'ANC "No renunciarem a la consulta, no renunciarem. Està en joc la nostra dignitat. La dignitat de Catalunya, la dignitat del nostre país" Una altra de les novetats de la Diada és que es donarà per tancada la campanya "Signa un vot per la Independència", que recull des del juliol la petició de milers de catalans de fer la consulta. Les signatures es portaran fins al Parlament. L'assemblea d'avui també ha servit per aprovar el full de ruta de l'ANC, fins el 2015. Aquest document recull diversos escenaris que podrien tenir lloc el mateix 9 de novembre i també els que podrien donar-se si la consulta finalment no es pot fer.

La V és també la inicial del verb “votar”, que és el veritable objectiu estratègic de l’ANC de cara a aquest any. Durant tot l’estiu, a diferents localitats catalanes, s’aniran fent mosaics reivindicant el referèndum del 9 de novembre. L’Onze de Setembre, al matí, l’ANC convoca tothom a aplegar-se davant dels ajuntaments del país.

A la tarda, la gran mobilització torna a concentrar-se a Barcelona, amb el repte d’omplir tant la Diagonal com la Gran Via de les Corts Catalanes amb gent que demana la independència política de Catalunya. Que la manifestació ocuparia la Diagonal ja se sabia, però és avui que s’ha donat a conèixer la intenció d’estendre-la també a la Gran Via per formar aquesta gran V.

Tot això s’ha anunciat a l’Assemblea General de l’ANC, que s’ha reunit avui a la Tarraco Arena Plaça, a Tarragona. Hi han participat més de 7.500 socis, que han aprovat per unanimitat el full de ruta de l’entitat cap a la independència, prevista per a l’any vinent.

Després de l’Onze de Setembre d’aquest any, i fins al 9 de novembre, l’ANC centrarà els esforços a exigir una àgora fixa de debat. L’Assemblea demanarà a tots els parlamentaris catalans, tant del Parlament de Catalunya com de les Corts espanyoles i el Parlament Europeu, que formin una assemblea constituent i, si el poble així ho decideix el 9 de novembre, treballin plegats per construir políticament el nou país.

Per al 9 de novembre, el full de ruta preveu quatre escenaris possibles: una consulta més o menys tolerada per l’Estat; que es faci amb l’oposició total del Govern espanyol; que no es pugui fer perquè no hi hagi prou garanties, o que l’Estat intervingui les institucions catalanes davant dels plantejaments rupturistes.

Segons l’ANC, Catalunya hauria de proclamar la independència el 23 d’abril de 2015, dia de Sant Jordi, de forma que el referèndum en què els catalans votarien una nova Constitució catalana es faria l’Onze de Setembre de l’any vinent.