La imatge de cues de pakistanesos a la seu del PSC de Ciutat Vella va revolucionar dissabte les xarxes socials i va encendre algunes sospites. La candidatura de Jordi Martí va impugnar ahir els resultats d'aquesta mesa i va al·legar que molts desconeixien què votaven, però l'autoritat electoral ho va desestimar perquè el procés, diu, va ser net i transparent. Tot i això, el mateix òrgan independent ha admès avui que algunes pràctiques no els van agradar, malgrat que no alterin el resultat. Neguen que es compressin els vots, però reconeixen que l'arribada de votants en grup podia sorprendre. CARME SAN MIGUEL, presidenta de l'autoritat electoral "Són persones que actuen sempre grupalment, i nosaltres no estem acostumats. Tres hores vaig estar veient el que succeïa, i aquella praxi incorrecta es va acabar." LOURDES MUÑOZ, coordinadora de la comissió organitzadora de les primàries "També a mi em sobta que hi hagi gent li sobti que hi hagués pakistanesos votant a la seu de Ciutat Vella." De fet el 40% dels que van votar en aquest punt van ser estrangers. Vist el rebombori, avui un dels dos guanyadors de la primera volta, Jaume Collboni, ha demanat a l'autoritat electoral que anul·li els resultats de les meses sota sospita, petició que se li ha denegat. JAUME COLLBONI, candidat segona volta primàries del PSC "Jo crec que el més important és salvar aquest procés i defensar el procés i la seva netedat, i que el proper dissabte ho tornem a fer i ho fem bé, no?" CARMEN ANDRÉS, candidata segona volta primàries del PSC "En un procés de transparència jo puc explicar tots i cadascun dels vots que ha tingut la meva candidatura. I defensaré la confiança que m'han donat." Reaccions en un debat cara a cara en què Collboni i Carmen Andrés han descartat fer un pacte que eviti la segona volta. Tots dos s'enfrontaran de nou dissabte per escollir el candidat a l'alcaldia.

Carme San Miguel s’ha referit així a la controvèrsia generada després de l’elevada participació pakistanesa en algunes seus electorals de les primàries socialistes. La presidenta de l’autoritat electoral ha explicat que es van produir situacions que no li van “agradar gens”, tot i que corresponen als costums de determinats sectors de la societat d'”actuar en grup”, i ha especificat que no s’estava comprant ningú. San Miguel ha explicat, a més, que va estar tres hores a la seu de Ciutat Vella, període durant el qual “aquella praxi incorrecta es va acabar”.

La presidenta de l’autoritat electoral s’ha referit també al comunicat que Jaume Collboni ha fet aquest dilluns per demanar l’anul·lació dels resultats en les meses sota sospita. Sobre el text, San Miguel ha afirmat que “l’honora”, i ha afegit que la decisió de l’autoritat electoral no es canviarà.

D’altra banda, la coordinadora de la comissió organitzadora de les primàries, Lourdes Muñoz, ha expressat que se sent sorpresa pel fet que “hi hagi qui se sobti que votin pakistanesos”. Muñoz ha explicat que el 7% dels participants en aquestes eleccions s’hi van registrar amb el document d’identificació per a estrangers (NIE), un percentatge que s’eleva fins al 40% en el cas concret de la seu de Ciutat Vella.

Lourdes Muñoz ha asseverat que el fet que el resultat “no sigui impugnable” no ha de voler dir que sigui “desitjable”. Tot i això, ha valorat positivament el procés d’unes eleccions primàries que han servit per establir vincles amb 13.000 nous ciutadans inscrits.