La convenció d'avui ha estat una oportunitat per a precandidats oficials, com la regidora Carmen Andrés, per buscar complicitats. CARMEN ANDRÉS, precandidata a les primàries del PSC "És important comptar amb els suports de molts ciutadans i ciutadanes, molts també membres del partit." Competirà a les primàries amb un altre regidor, Jordi Martí, amb qui asseguren tenir bona relació. JORDI MARTÍ, precandidat a les primàries del PSC "És lògic que el combat de primàries sigui entre gent que hem tingut responsabilitats a l'Ajuntament. Som gent que hem viscut la ciutat." Des de fora del consistori ho intentarà el militant Manel Fernández, el tercer precandidat que ja s'ha postulat. MANEL FERNÁNDEZ, precandidat a les primàries del PSC "No tinc cap mena d'ambició personal, el que vull és que hi torni a haver il·lusió a la ciutadania." Tots tres han coincidit a la convenció amb la resta de noms que sonen per presentar-se a les primàries obertes, però que a dia d'avui encara no ho han fet oficial. JAUME COLLBONI, portaveu del PSC "Avui parlem de transport, d'habitatge, de seguretat. I després, més endavant, ja parlarem de candidats i de candidates." LAIA BONET, exdiputada del PSC "No he pres encara la decisió de presentar-me, encara, la prendré en les properes setmanes." ROCÍO MARTÍNEZ-SAMPERE, diputada del PSC al Parlament "Decidirem. Els catalans i jo mateixa també decidirem quan es doni el tret de sortida en aquest procés." La clau està en el reglament de les primàries, que ha centrat un dels debats a la convenció. Les regles del joc no s'aprovaran fins el mes que ve. Entre d'altres, limiten la despesa per candidat a 50.000 euros i demanen mil avals de ciutadans de fora del partit i un centenar més de militants per presentar-s'hi. ALBERT SOLER, diputat del PSC al Congrés "No m'inquieta res, però sí que és cert que condiciona saber el quan i el com." En espera de tancar el com -el reglament-, el quan -la data- és encara també una incògnita. Les primàries s'han de fer l'any que ve, però el dia definitiu està condicionat per les eleccions europees i per la possible consulta sobiranista.

El primer secretari del PSC, Pere Navarro, ha inaugurat la jornada apel·lant a la proximitat a la ciutadania amb què el PSC ha liderat la política municipal a Catalunya durant els primers 30 anys de democràcia. “Hem de recuperar l’essència que ens va permetre entrar a l’ajuntament en els anys 70, construint els barris, aixecant equipaments, amb grans projectes de futur i serveis socials”, ha assenyalat Navarro.

Tot seguit, el primer secretari del PSC de Barcelona, Carles Martí, ha donat pas a l’ampli programa de debats de petit format en què els socialistes barcelonins han tractat qüestions tan diverses com la regeneració del sistema democràtic o la reforma de la plaça de les Glòries Catalanes. La quarantena de sessions té lloc a la Facultat d’Economia i Empresa de la UB, amb formats innovadors com ara maratons de microponències, diàlegs “inversos” o dinars personalitzats de grups reduïts de persones amb càrrecs del PSC. Si el lema de la primera convenció d’aquest procés de primàries va ser “Escoltar” les veus de la ciutadania, el d’aquesta segona ha estat “Dialogar” amb totes les entitats i ciutadans de diferents col·lectius que hi han estat convidats. La jornada s’ha vertebrat en sis grans eixos: crear ocupació, regenerar la democràcia, garantir la cohesió social, construir ciutat, canviar des de la cultura i la pròpia organització de les primàries obertes.

Polir el reglament de les primàries

El Consell de Federació del PSC de Barcelona aprovarà el proper 19 de desembre el reglament de funcionament d’aquestes primàries obertes, que preveu que els interessats hagin d’avalar les candidatures amb un miler de signatures de persones alienes al partit, a més del suport de 150 militants. El primer secretari, Carles Martí, assegura que no es vol limitar la participació de ningú, però que s’ha de garantir que els candidats que hi concorren siguin representatius tant dins com fora del partit. Alguns dels militants que al matí han intervingut al debat sobre l’organització de les primàries creuen que el procés va massa endarrerit, que el reglament ja s’hauria d’haver aprovat i que els candidats haurien d’estar clars. Les properes eleccions municipals tindran lloc abans de l’estiu de 2015.

Fins ara, han anunciat la intenció de presentar-se a aquestes primàries el president del Grup Municipal del PSC, Jordi Martí; la també regidora Carmen Andrés, i el militant Manuel Fernández, de l’Agrupació de l’Eixample. També hi estan interessats el portaveu del PSC Jaume Collboni; l’exregidor Albert Soler; la diputada Rocío Martínez-Sampere i l’exdiputada Laia Bonet, que avui mateix ha presentat aquest vídeo. Tots han participat activament a la convenció d’aquest dissabte. Carmen Andrés i Manuel Fernández han estat els protagonistes de dos diàlegs oberts amb els assistents. L’altre precandidat proclamat, Jordi Martí, ha renunciat a fer-ho en el marc de la convenció, perquè diu que ja està mantenint aquests diàlegs en altres àmbits.

Els precandidats que encara no han confirmat que s’hi presentaran esperen que s’aprovi el reglament i s’esclareixi el calendari electoral de l’any vinent, que també vindrà marcat per les eleccions europees i la possible consulta d’autodeterminació de Catalunya. De moment, abril, juliol i octubre de 2014 són les tres dates que s’estudien per a unes primàries que contemplaran un sistema de votació a doble volta, sempre que en la primera cap de les candidatures no obtingui el 40% dels vots vàlids amb un avantatge de més de 10 punts percentuals sobre la segona més votada.