El govern no preveia en el d'avui un ple incòmode, però la qüestió de confiança n'ha evidenciat i consolidat la minoria. PSC, PP i Iniciativa han tombat el pressupost de 2014 i, de retruc, han deixat l'alcalde sense la confiança de la majoria del ple. Trias ha defensat la qüestió com l'únic mecanisme, des de la minoria, per fer funcionar la ciutat, però l'oposició hi veu signes de debilitat i desesperació. JORDI MARTÍ, president del Grup Municipal del PSC "Barcelona necessita un alcalde diferent, senyor Trias. Avui ha consumat un fracàs indiscutible, que als meus ulls tanca qualsevol oportunitat en el seu mandat de realment fer d'alcalde i governar Barcelona." ALBERTO FERNÁNDEZ DÍAZ, president del Grup Municipal del PP "Enlloc de tenir perspectiva i grandesa i buscar acords, vostè ha posat l'accent en la confrontació i la ferida." RICARD GOMÀ, president del Grup Municipal d'ICV-EUiA "Alcalde, ni mà estesa ni resultats. S'ha passat bona part del mandat venent paraules, ofertes d'acord. Ara ja només pot vendre fum." XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Tenim l'obligació d'entendre'ns. Em sap greu que no decideixin mantindre les seves posicions crítiques, dures si volen amb el govern però que, com a mínim, no s'abstinguin i permetin que s'aprovin aquests pressupostos que aquesta ciutat necessita." L'únic acord possible ha estat amb Unitat per Barcelona, que ha votat a favor del pressupost malgrat no compartir-lo del tot. JORDI PORTABELLA, president del Grup Municipal d'ERC+Dcat+Rcat "Aquests no són els nostres pressupostos, perquè nosaltres no tenim l'alcaldia ni estem al govern. Però nosaltres fem el que hem fet sempre: agafar els pressupostos, veure com es poden modificar i mirar d'influir-hi." "Els comptes que ha rebutjat el Ple podran quedar, però, aprovats d'aquí a un mes si els mateixos partits que avui hi han votat en contra no fan una aliança per fer fora l'alcalde, fet força improbable. Són les normes de la qüestió de confiança, un mecanisme que podrà acabar dotant la ciutat d'un pressupost, però que caldrà veure si allunya el govern de futures aliances. Us ho ha explicat des de l'Ajuntament, Marc Garcia."

El sistema de votació dels pressupostos ha estat nominal, és a dir, un a un cada regidor s’ha aixecat de l’escó i ha expressat el vot favorable o negatiu. PSC, PP i ICV-EUiA han tombat els comptes municipals amb 25 vots en contra.

Durant la votació s’ha produït un moment distès, per l’absència de Jordi Portabella, d’ERC, a la sala. De nou al Saló Reina Regent, ha demanat disculpes i ha dit que “No recordava que el vot era nominal i he esperat que s’acabés el debat pressupostari per atendre les meves necessitats fisiològiques”. El seu vot s’ha recomptat com a “no present”.

Amb els comptes rebutjats i vinculats a una qüestió de conficança, l’oposició té un termini de 30 dies per presentar un govern i un projecte pressupostari alternatius. Si no ho aconsegueix, els pressupostos de Xavier Trias quedaran aprovats automàticament.

Els grups municipals han lamentat que l’alcalde hagi hagut d’arribar a una qüestió de confiança per aprovar els pressupostos del consistori.

El president del Grup Municipal del PSC, Jordi Martí, considera que “aprovar els comptes vinculats a una qüestió de confiança és un acte de supervivència política”, és a dir “la constatació de la seva debilitat política”. Ha afegit que han perdut la confiança en el govern municipal”. Per tot això, conclou que “Barcelona necessita un altre alcalde”.

Des del Grup Municipal d’ICV-EUiA, Ricard Gomà, ha retret a Xavier Trias que “l’alcalde dialogant era pura retòrica”. Gomà creu que els comptes marginen la Barcelona dels barris i que la inversió prevista és “injusta”. Sobre la qüestió de confiança, Gomà l’ha qualificada de “drecera no democràtica que farà possible l’aprovació d’un pressupost contrari a la majoria d’aquest plenari i a nou dels 10 districtes”.

Jordi Portabella (ERC) recrimina a Gomà que va fer-li arribar una carta per renegociar una proposta de pressupost i que la resposta dels ecosocialistes va ser negativa. “No diguin ara que voldrien uns pressupostos diferents”.Unitat per Barcelona va avançar aquesta setmana que votaria a favor dels pressupostos.

Alberto Fernández Díaz, president del Grup Municipal del PP, ha recordat que “els comptes preveuen retallades en el servei d’atenció domiciliària, educació i habitatge”. Fernández Díaz afegeix que les al·legacions de l’oposició no han estat tingudes en compte i ha sentenciat que només es poden interpretar com uns pressupostos que “segueixen l’estelada de la deriva independentista de Mas, amb un rerefons de música de violins que no amaga que el que interpreten és la música de l’enfonsament del Titanic”.

La tinenta d’alcalde d’Economia, Sònia Recasens, ha defensat els comptes per a 2014 perquè ha dit, fan possible polítiques públiques orientades al progrés social i econòmic de la ciutat.