MONTSERRAT GATELL, presidenta de l'Institut Català de les Dones "La temporalitat laboral de les dones, l'augment de la taxa de desocupació femenina, la desigualtat salarial, la manca de mesures que garanteixin la conciliació de la vida amb el treball remunerat... La llista és llarga. Però les dones sabem que el reconeixement social d'aquesta destresa, apresa de les nostres avantpassades, és el llegat que avui necessitem per traçar les línies d'una nova societat d'homes i dones lliures." ARTUR MAS, president de la Generalitat "En contraposició a aquests valors, que vénen des d'allà, fixeu-vos que els valors que es practiquen a Catalunya són aquells valors que estan més basats en la forma de fer del comerç i de la indústria, que són el valor del tracte i del pacte. Són valors que nosaltres hem atresorat més, en bona part també pel paper de les dones en la nostra societat."

L’acte institucional ha començat amb la intervenció de la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Montserrat Gatell, que ha llegit la declaració institucional, centrada enguany en el 25è aniversari de l’Institut Català de les Dones. Gatell ha recordat la feina feta fins ara per l’ICD, i ha destacat que la riquesa i el talent de les dones són eines indispensables per caminar cap a un model de societat més equitativa i respectuosa.

Seguidament, ha tingut lloc el discurs del president Mas, que ha destacat que, gràcies al paper de les dones a la societat, Catalunya ha atresorat els valors del tracte i el pacte.

El toc final de l’acte de commemoració, celebrat al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat, l’ha posat l’actuació del Cor Infantil Amics de la Unió.