Primàries Barcelona, que busca integrar tot l’independentisme en una sola llista a les municipals del 2019, s’hi presentarà en solitari si el PDeCAT, ERC i la CUP van per separat. La portaveu de Primàries Barcelona, Anna Arqué, ha posat pressió a les formacions tradicionals perquè se sumin a les votacions obertes, però ha sentenciat que “el que és evident és que d’aquestes primàries en sortirà una candidatura”.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Tots els candidats a les eleccions municipals 2019 a Barcelona” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/politica/candidats-eleccions-municipals-2019-barcelona/|||” css=”.vc_custom_1540210221769{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}”][/vc_column][/vc_row]

Més de 40 candidats a encapçalar la llista

De moment, l’únic partit que s’ha avingut a participar en les primàries obertes és Demòcrates de Catalunya. El regidor de Demòcrates, Gerard Ardanuy, va presentar-hi candidatura a principis d’octubre i s’haurà de batre amb una quarantena de persones més, de perfils diversos.

Entre els noms més coneguts hi ha el del filòsof Jordi Graupera, que va plantar la llavor de les Primàries Barcelona. Un altre dels candidats és Adrià Alsina, exmembre del Secretariat Nacional de l’ANC (de fet, l’ANC impulsa les primàries independentistes). Fins al 23 de novembre encara hi ha temps per presentar candidatures.

20.000 inscrits per votar a les primàries

A banda del cens de candidats, les primàries independentistes també en tenen un d’inscrits per votar. A tot Catalunya en són més de 31.000, mentre que els que podran votar a les primàries de Barcelona en són més de 20.000. Arqué ha defensat que “són números bons però som ambiciosos i volem més candidats i més inscrits”.

Les votacions de Primàries Barcelona es faran en dues voltes. En la primera volta (del 14 al 16 de desembre), els votants hauran d’escollir les dues candidatures que més els agradi; en la segona volta (del 21 al 23 de desembre), hauran de triar l’ordre de les dues candidatures guanyadores en la primera volta i també la resta de membres de la llista (es podran seleccionar fins a 12 noms).

Un procés participatiu pel programa electoral

Més endavant, Primàries Barcelona, Primàries per la República (que organitza votacions obertes a una trentena de municipis més) i l’ANC impulsaran un procés participatiu per definir el programa electoral. Elisenda Paluzie, presidenta de l’Assemblea, ha assegurat que l’ANC no participarà en la definició, però ha refermat la seva aposta per “la via unilateral per aconseguir la independència”.