(ACN) Les juntes de tractament de les presons de Lledoners, Puig de les Basses i Wad-Ras han tornat a informar favorablement de la concessió del tercer grau penitenciari als nou independentistes empresonats pel Tribunal Suprem. El secretari de Mesures Penals, Amand Calderó, ha dit que els sis mesos transcorreguts des de la concessió de la semillibertat, revocada pel Suprem el desembre passat, refermen encara més el tercer grau, ja que, a més, tots ja han passat la quarta part de la pena o estan a punt de fer-ho.

Les juntes ─que s’han reunit a les 9 h de forma simultània─ ho han proposat per unanimitat en el cas de Jordi Sànchez, Jordi Cuixart i Dolors Bassa, i per majoria en el cas de la resta. Calderó ha recordat que el tercer grau ja es va proposar per primer cop el 2 de juliol, es va confirmar pel servei de classificació el dia 14 i ratificar pels jutges de vigilància penitenciària. Per Calderó, els sis mesos transcorreguts fins que el Suprem va revocar-los el tercer grau van a favor dels presos, perquè suposen més temps de compliment de la pena.

Quatre dels empresonats ja han superat la quarta part de la condemna: Sànchez, Cuixart, Forn i Rull; la resta ho farà abans de l’11 de febrer. Per això, sense haver llegit les resolucions de les juntes, Calderó ha dit que els tècnics han tingut en compte tant la resolució del Suprem, que demanava més temps de compliment de la condemna, com el fet que la llei penitenciària estableix que cap pres pot seguir en un grau inferior al que es mereix. Segons ell, els tècnics actuarien de forma irregular si mantinguessin els presos en segon grau.

A més dels anys de la pena, la decisió de les juntes de tractament té en compte altres factors: la conducta i el nivell d’adaptació de les persones penades, les condicions de les seves xarxes socials i familiars, la capacitat de reinserció laboral, si tenen o no antecedents penals, el risc de reincidència, el temps complert a la presó, els arguments de l’anterior classificació, l’assoliment dels objectius marcats en la classificació inicial i, finalment, el règim de vida més adequat per a la consecució dels nous objectius.

Termini màxim de dos mesos per a la resolució

Ara les juntes de cada presó traslladaran les seves propostes al Servei de Classificació de la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima. A partir d’aquest dijous s’obre un nou període màxim de dos mesos perquè el servei ho estudiï, per garantir que els diferents centres penitenciaris s’han pronunciat amb criteris homogenis. Tal com estableix la llei, un cop resoltes, les classificacions s’hauran de revisar una altra vegada en un termini màxim de mig any.

Quan el Servei de Classificació s’hagi pronunciat, ho notificarà a les persones afectades i a la fiscalia. Les resolucions es podran recórrer davant del jutjat de vigilància penitenciària corresponent, que tot i avalar el tercer grau el podria suspendre mentre no es pronunciï el Suprem, com ja va passar a l’estiu en el cas dels presos de Lledoners. La decisió d’aquest jutjat també es podrà recórrer, en última instància, davant del tribunal sentenciador, que és de nou el Tribunal Suprem.

La reacció dels presos a les xarxes socials

Tres dels líders i polítics empresonats per l’1-O ja s’han pronunciat a través de Twitter sobre la nova proposta de les presons: Jordi Cuixart, Dolors Bassa i Raül Romeva. Cuixart critica que el tercer grau “no és la solució a res” i defensa que el que cal és “l’amnistia, el retorn dels exiliats i l’autoderminació”. Romeva ha piulat en la mateixa línia i, per la seva banda, Bassa ha celebrat la decisió de la junta de tractament de Puig de les Basses.