El president del PPC, Xavier García Albiol, ha afirmat que el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, “ha posat punt final al procés independentista” amb la convocatòria d’eleccions. Per altra banda, el PSC ha definit la situació actual —amb les eleccions convocades— com un “gran moment per canviar el rumb de la política catalana”. Els socialistes creuen que l’escenari polític en els darrers cinc anys “no ha donat cap resultat”.

El líder popular ha assegurat que els comicis “donen l’opció, per primera vegada en la història de Catalunya, que es pugui deixar de tenir un govern independentista”. García Albiol ja ha anunciat que repetirà com a cap de llista i es presentarà als comicis del 21 de desembre, que ha qualificat d'”úniques eleccions serioses i reals”. Així ha estat escollit en el Comitè Executiu del partit aquest dissabte. García Albiol ha afegit que si guanya les eleccions governarà “per a tots els catalans”.

Qui també té la vista posada en les eleccions autonòmiques anunciades per Rajoy són els socialistes catalans. El secretari d’organització del PSC, Salvador Illa, ha afirmat que “és el moment de donar veu als catalans”. Sobre l’aplicació de l’article 155, Illa ha dit que s’ha aplicat “amb sentit comú” i que era “inevitable” després de la proclamació de la República Catalana. A més, ha afegit que “els actes tenen conseqüències i l’estat de dret no pot deixar de funcionar”, referint-se a possibles detencions.