Puigdemont, Junqueras i consellers, destituïts

El BOE d’aquest dissabte —publicat a les 3.40 h de la matinada i no a les 7.30 h com és habitual— recull cinc decrets sobre l’aplicació del 155 a Catalunya. El president del Govern espanyol ja va anunciar aquest divendres la dissolució del Parlament i la destitució com a president de la Generalitat de Carles Puigdemont, el vicepresident Oriol Junqueras i la resta de consellers. També va anunciar la convocatòria d’eleccions.

Dissolució del Parlament i convocatòria d’eleccions

Un dels decrets dissol el Parlament de Catalunya i ha fixat ja una convocatòria d’eleccions a Catalunya per al dijous 21 de desembre. La data respon al que estableix la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG), que pauta que els comicis han de ser en 54 dies —ajornar la convocatòria d’eleccions faria coincidir amb les festes nadalenques—. També s’ha fixat quan serà la campanya electoral, del 5 al 19 de desembre.

Sáenz de Santamaría assumeix les funcions de Puigdemont

Segons un altre decret, els diferents ministeris s’encarreguen de les conselleries catalanes i Mariano Rajoy substitueix  Carles Puigdemont, tot i que en un altre article, el president de l’executiu espanyol delega aquestes funcions en la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría.

El major dels Mossos, destituït (i ja amb substitut)

En un altre decret, el Govern espanyol ha anunciat la destitució del major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero. El ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoidio, ha assumit les competències de la conselleria, i ja ha nomenat qui l’ha de substituir, el comissari Ferran López, fins ara número dos de Trapero.

Supressió de la Comissió per investigar les càrregues policials de l’1-O

Rajoy no ho va anunciar, però entre totes les supressions de càrrecs i organismes hi ha la de la comissió especial sobre la violació de drets fonamentals a Catalunya, creada pel Parlament, per investigar les càrregues policials de l’1 d’octubre. La comissió ja va ser impugnada pel Consell de Ministres però la supressió, des d’aquest dissabte, fa que l’executiu no esperi la decisió del TC.

Tancament d’ambaixades i supressió de representants internacionals

El Govern espanyol ha suprimit les ambaixades a l’exterior de Catalunya, a excepció de Brussel·les. Ha eliminat les delegacions a França, el Regne Unit, Alemanya, els EUA, Àustria entre d’altres. També s’ha cessat l’ambaixador de la Generalitat de Catalunya a Brussel·les, Amadeu Altafaj, i el delegat a Madrid, Ferran Mascarell.