En l’escrit a Facebook, l’alcaldessa diu que “som majoria” els que fa molts anys que treballen en públic i en privat per evitar “aquest xoc de trens”. “Sempre estarem a temps de tornar al diàleg”, diu Colau, que afegeix que “ara ens toca defensar les institucions catalanes” i “sanar les ferides que tot això està causant”. També assenyala el PSOE i el PSC, a qui demana que deixin de donar suport al PP “o serà impossible que formin part de cap alternativa creïble”. Colau assegura també que ella estarà implicada en “la construcció de nous escenaris d’autogovern que ens donin més democràcia i no menys”.

Un dels primers líders municipals que ha reaccionat a la votació del Parlament ha estat Alfred Bosch (ERC), que ha piulat en català i anglès: “Benvinguda República Catalana”. Des de la CUP, María José Lecha ha fet un tuit amb una foto d’una estelada al Saló de Cent amb aquest missatge: “Des de l’Ajuntament de Barcelona també donem la benvinguda a la República!”. El president del Grup Municipal Demòcrata, Xavier Trias, ha fet un tuit amb un vídeo gravat des de la tribuna del Parlament en què diu haver vist complert un somni: “Benvinguda República Catalana!!”.

El president del Grup Municipal del PSC, Jaume Collboni, ha qualificat en un tuit de “rotund fracàs de la política” la votació del Parlament. “Una minoria imposa una DUI que divideix el país en dos. Catalunya un sol poble!”.

La líder municipal de Cs, Carina Mejías, ha criticat via Twitter que els diputats de Junts pel Sí i la CUP hagin demanat votació secreta amb una urna: “Hay que dar la cara. Cuanta cobardía”, ha escrit. Des del PP, Alberto Fernández Díaz ha dit que “després del cop separatista”, la resposta democràtica de l’Estat ha d’amparar els catalans que ens sentim espanyols i de llei”.